OSUDILI NEVINOG

Novi film Romana Polanskog posvećen aferi Drajfus

Francuski reditelj poljskog porekla Roman Polanski posvetiće svoj sljedeći film aferi Drajfus koja je u 19. veku značajno obilježila društveni život u Francuskoj
95 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 16:56h

"Film neće biti biografija Alfreda Drajfusa. Biće to triler, čija je tema policijska istraga koja je vođena u to vrijeme", rekao je agenciji Frans pres jedan od producenata filma, Robert Benmusa.

Mada za to nije bilo dokaza, Francuz jevrejskog porijekla iz Alzasa, kapetan Alfred Drejfus, optužen je 1894. godine za špijunažu u korist Njemačke, poslije čega je osuđen na doživotni zatvor.

Pukovnik Mari Žorž Pikar je te godine otkrio pravog krivca, majora Ferdinada Esterhazija, ali je Drajfus rehabilitovan tek 1906. godine.

Afera je podijelila tadašnju francusku javnost na one koji su vjerovali u nevinost osuđenika, i one koji su smatrali da je Drajfus kriv za ono što mu se stavlja na teret.

U polemiku se uključio i francuski pisac Emil Zola, koji je u pismu pod naslovom "Optužujem", upućenom tadašnjem predsjedniku Francuske Feliksu Foru, optužio vlasti za antsemitizam.

"Možemo pokazati važnost tog događaja, posebno s obzirom na ono što se danas dešava u svijetu... na bezbjednosnu paranoju, na tajne vojne sudove, službe za obavještavanje koje su bez ikakve kontrole... zatim pristrasnost medija...", rekao je Polanski u razgovoru za američki list "The Hollywood Reporter".

Scenarista dvadesetog filma Romana Polanskog, čiji će naslov biti "D", biće bivši istraživački novinar Robert Haris, a snimanje filma počeće krajem ove godine u Parizu.

Film posvećen aferi Drajfus je 1958. godine snimio je reditelj i glumac Hose Ferer, a kasnije i francuski režiser Iv Boase.