Stručnjaci preporučili prvi lijek za prevenciju HIV-a

Savjetodavni odbor američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) preporučio je danas da se dozvoli upotreba lijeka "truvada" za prevenciju od zaraze virusom HIV.
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 16:35h
Trogodišnje istraživanje je pokazalo da se svakodnevnim uzimanjem lijeka rizik od zaraze zdravih homoseksualaca i biseksualaca opada za 42 odsto

FDA nije obavezna da prihvati preporuku odbora, mada to obično čini, a konačna odluka se očekuje do 15. juna.

Procjenjuje se da 1,2 miliona Amerikanaca ima HIV koji, ukoliko se ne liječi, izaziva sidu. Skoro dvije trećine oboljelih su homoseksualci i biseksualci, a godišnje se zarazi oko 50.000 ljudi.

Lijek "Truvada" američke farmaceutske kompanije "Giled sajensiz" (Gilead Sciences Inc.) koristi se od 2004. godine, a namijenjen je liječenju osobama zaraćenih HIV virusom.

Lijek je kombinacija dva starija lijeka protiv HIV-a, "emtriva" i "viraed".

Članovi odbora su tokom 12-časovnog sastanka razmatrali niz pitanja u vezi sa upotrebom "truvade" kao preventivnog lijeka.

Najveća pažnja je posvećena raspravi na temu da li će upotreba tog lijeka dovesti do smanjenja korišćenja kondoma - najpouzdanijeg sredstva protiv HIV-a, ili koliko je lijek efikasan za žene kod kojih je u istraživanjima zabilježen znatno manji stepen prevencije.

Stručnjaci su istakli i potrebu svakodnevnog uzimanja lijeka da bi bio djelotvoran, ukazavši da pacijenti često zaboravljaju da uzmu lijek.

Neophodno je, takođe, da pacijenti prije uzimanja lijeka utvrde da li su HIV pozitivni, jer bi u tom slučaju razvili otpornost prema lijeku, a liječenje otežali.

Trogodišnje istraživanje je pokazalo da se svakodnevnim uzimanjem lijeka rizik od zaraze zdravih homoseksualaca i biseksualaca opada za 42 odsto, u kombinaciji sa korišćenjem prezervativa i savjetovanjem sa ljekarom.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da je kod heteroseksualnih parova od kojih jedan partner ima HIV, opasnost od zaraze smanjena za 75 odsto.

Protivnici ovog preventivnog lijeka upozoravaju da bi korisnicima mogao da pruži lažan osjećaj sigurnosti i time ohrabri njihovo rizično ponašanje.

Bonus video: