Raste potreba za vantjelesnom oplodnjom

U Crnoj Gori postoje četiri centra za humanu reprodukciju, a do prije devet godina nijesu postojali, pa su pacijenti bili prinuđeni da putuju van države
91 pregleda 1 komentar(a)
beba porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
beba porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.05.2012. 15:27h

U Crnoj Gori se godišnje vantjelesnom oplodnjom rodi tri odsto beba, a taj trend ima tendenciju rasta, kazala je predsjednik Kongresa mediteranskog udruženja za reproduktivnu medicinu, (MSRM) Tatjana Motrenko Simić.

Ona je na otvaranju Kongresa u Bečićima kazala je da je oko 600 ciklusa oplodnje godišnja potreba za vantjelesnom oplodnjom u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, s obzirom da je održava omogućila tri besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje očekuje se povećanje broja ciklusa”.

"U Crnoj Gori postoje četiri centra za humanu reprodukciju, a do prije devet godina nijesu postojali, pa su pacijenti bili prinuđeni da putuju van države, dok se danas sve tehnike vantjelesne oplodnje mogu obaviti u Crnoj Gori, sem donacije gameta koja je dozvoljena, ali se zbog čekanja na formiranje centralnih registara i formiranja agencije za biomedicinu još uvek ne radi”, rekla je Motrenko Simić.

Predsjednik Mediteranskog udruženja za reproduktivnu medicinu Pieraldo Inaudi kazao je da je konstantna edukacija medicinskog kadra neophodna zbog brzog razvoja nauke u toj oblasti.

"Nauka jako brzo napreduje u polju reprodukcije, pa je primjena novih metoda kao što su preimplantaciona genetska dijagnostika, novi testovi fukcije spermatozoida, genetski skrining gameta, te usavršavanje postojeće opreme zadatak koji sve očekuje”, rekao je on.

Sa Kongresa je poručeno da je jedna od aktivnosti koje mogu pomoći u edukaciji i prikupljanju saznanja o novinama u polju reproduktivnih tehnologija organizacija i prisustvo kongresima kako bi medicinski stručnjaci bili u mogućnosti da uz manje novca budu upoznati sa najnovijim naučnim dostignućima i rezultatima.

Na Kongresu su predavanja držala 42 renomirana stručnjaka iz oblasti reprodukcije, iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, kao i zemalja Mediterana.

Bonus video: