Kiks Estonca izbacio Radulovića, samo Mrvaljević ide u London

Radulović bio posljednji, 25. sa liste Evropske džudo unije putnika za London, ispao je u foto-finišu slaganja listi, pa je naš džudista sa 54 boda završio ispod crte.
5 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2012. 14:12h

Crnogorski džudo će na Olimpijskim igrama u Londonu predstavljati samo Srđan Mrvaljević, stoji na olimpijskim listama koje je juče objavila Svjetska džudo federacija (IJF).

Mrvaljević je osvajanjem srebra na Svjetskom prvenstvu u Parizu prošle godine završio i direktan plaman u kategoriji do 81 kilogram, dok jer komplikovana matematika IJF-a koštala plasmana na OI superteškaša Marka Radulovića.

Iako je neposredno pred posljednje takmičenje - Evropsko prvenstvo u Čeljabinsku, Radulović bio posljednji, 25. sa liste Evropske džudo unije putnika za London, ispao je u foto-finišu slaganja listi, pa je naš džudista sa 54 boda završio ispod crte.

Tome treba da “zahvali” Estoncu Martinu Padaru, tačnije njegovoj eliminaciji u prvoj borbi na EP. Taj poraz je Padara spustio na 23. mjesto liste IJF, sa koje 22 takmičara po kategoriji direktno putuju u London.

Padar je za tu listu sakupio 278 bodova, dok je njegov kiks iskoristio Azijac, Kazahstanac Jeržan Šinkejev da sa 280 poena zauzme 22. mjesto. Padar je tako zauzeo prvo mjesto evropske liste superteškaša (EJU), i potisnuo je Radulovića ispod crte.

"Zaista nesrećan splet okolnosti, pogotovo ako se zna da je do pred samo zaključenje kvalifikacionih lista Radulović bio putnik za London. Baš šteta, jer smo pripremili program priprema za koji je naš superteškaš bio jako zainteresovan. Sa svojim osjećajem za distancu, nevjerovatnim stilom borbe mogao je svakome da pomrsi račune. Ovako, ostaje da čekamo priliku za četiri godine, jer su 30-te i najbolje za superteškaša. Eto, Padar je samo trebalo da dobije prvu borbu na Evropskom prvenstvu, ali nije, a EJU dodjeljuje dvije norme po kategoriji. Sam pregled evropske liste pokazuje da su se lošije rangirani borci plasirali, ali samo zahvaljujući uspjehu većeg broja Evropljana u tim kategorijama", kazao je Dragan Mrvaljević, sportski direktor Džudo saveza Crne Gore.

I zaista, uprkos kontu od 54 poena na OI neće ići Radulović, a kao posljednji sa EJU liste, 25. hoće Mađar Tamaš Mađaraš sa svega 39 sakupljenih bodova, ali u kategoriji do 90 kilograma. Posljednji Evropljanin sa normom u Radulovićevoj kategoriji je Islanđanin Tormodur Jonson sa 130 poena, ali tek kao 22. sa EJU liste.

Na OI u svakoj muškoj kategoriji se direktno plasiraju najboljih 22 sa svjetske liste, s tim, što otpadaju lošije rangirani takmičari iz zemlje koja ima više vrhunskih džudista u istoj kategoriji. Preostalih devet mjesta po kategopriji pripadaju asocijacijama kontinenata, a EJU bira dvojicu. Posljednje, 32. mjesto je rezervisano za zemlju domaćina, Veliku Britaniju!

Postoji li šansa da se Radulović plasira kroz vajld kard IJF-a, s obzirom na podatak da se dijeli 20 viza za OI?

"Mislim da su te šanse veoma male. IJF šalje predlog tripartitnoj komisiji Međunarodnog olimpijskog komiteta, koja ih razmatra i tu su šanse gotovo nikakve. No, ostaje da sačekamo i vidimo", zaključio je Dragan Mrvaljević.

Tek, matematika IJF-a je takva da će se u Radulovićevoj kategoriji preko 100 kilograma boriti Afrikanac iz Gvineje, Fasine Keita sa samo dva osvojena boda, a otpada naš supetrteškaš sa 54, iako je skidao “skalp” čak i olimpijskom šampionu, Bjelorusu Iharu Makarau iponom prošle godine na EP u Istanbulu, dok je jedini duel sa aktuelnim prvakom Evrope, Rusom Aleksandrom Mihajlinom izgubio tek na produžetak.

Bonus video: