Evo zašto za desert uvijek treba da ima mjesta

Istraživači su periodično mjerili nivo grelina kod ispitanika i utvrdili da je nivo ovog hormona viši tokom i nakon uživanja u omiljenoj hrani, a da tokom uobičajenih obroka zadržava ustaljeni nivo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 11:29h

Tim sa Univerziteta u Napulju je zaključio da kada jedemo iz zadovoljstva, šaljemo mozgu signale koji mogu dovesti do prejedanja i gojaznosti. Ovaj fenomen je poznat kao "hedonistička glad".

Vođa tima doktor Palmijero Monteleone je zaključio da konzumiranje slatkiša podrazumijeva želju da se jede iz zadovoljstva, uz uživanje u hrani, a ne samo radi obnavljanja tjelesne energije.

"Kada nakon obroka koji vas je zasitio želite desert i pojedete ga, ispunili ste potrebu koja je vođena zadovoljstvom, a ne nedostatkom energije", kaže doktor Monteleone.

"Fiziološki procesi koji podstiču hedonističku ishranu nijesu u potpunosti poznati, ali pretpostavlja se da je hormon grelin jedan od glavnih krivaca, jer povećava potrebu za hranom"

Ovaj fenomen pogađa tjelesnu težinu i najčešće je jedan od presudnih faktora ubrzanog rasta gojaznosti, piše Dejli mejl, a prenosi Mondo.

Tokom studije, istraživači su ispitivali navike u ishrani kod zdravih odraslih, uzrasta od 21 do 33 godine, hraneći ih omiljenim specijalitetima, a kasnije i manje ukusnom hranom. Sva jela su imala približno iste nutritivne vrijednosti.

Istraživači su periodično mjerili nivo grelina kod ispitanika i utvrdili da je nivo ovog hormona viši tokom i nakon uživanja u omiljenoj hrani, a da tokom uobičajenih obroka zadržava ustaljeni nivo.

"'Hedonistička glad' snažno stimuliše prejedanje u okruženju u kome je hrana sveprisutna, što dovodi do porasta gojaznosti", smatra Monteleone.

"Razumijevanje fizioloških mehanizama tokom hedonističke želje za hranom, može pomoći borbu sa epidemijom gojaznosti. Dalja istraživanja bi trebalo da potvrde ove rezultate, pomognu bolje razumijevanje fenomena hedonističkog jedenja i ponude korake za prevenciju gojaznosti," tvrdi doktor Monteleone.

Bonus video: