Marović: Siguran sam da je Evropi važnija istina nego presuda

Završeno je suđenje čelnicima Opštine Budva, optuženima da su pribavili korist preduzeću "Zavala Invest" oko 822 hiljade erua, a štetu opštinskom budžetu
79 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 14:06h

Suđenje optuženima u aferi “Zavala” okončano je juče završnim riječima u Višem sudu u Podgorici, a sudija Valentina Pavličić će presudu objaviti 5. juna.

Optuženi Dragan Marović, brat potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, podsjetio je da je uhapšen kao najveći kriminalac.

"Za moje hapšenje su bile pokrenute specijalizovane jedinice Uprave policije pod punom ratnom opremom. To je bio početak ove predstave o navodnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovako organizovano hapšenje nije zabilježeno do 24. 12. 2010. kada sam, zajedno sa još osam ljudi, bio uhapšen. A prilika je bilo i prije. I danas ih ima.

Poslije hapšenja, stvaranju negativne slike o meni doprinose mediji koji u stotinama svojih tekstova, kao i u desetinama emisija koje kao temu imaju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, potenciraju ovaj nedokazani slučaj Zavale kao primaran u borbi protiv korupcije, potpuno kršeći temeljni princip pretpostavke nevinosti na kome počiva stabilnost svake pravne države.

Neko u Crnoj Gori misli da je ova presuda potrebna što prije jer nas čeka Evropa. Presuda što prije, istina nije važna. Siguran sam da je Evropi važnija istina i poštovanje ljudskih prava nego jedna presuda. Nekome u Crnoj Gori su važnije presude u predmetu Zavala nego istina o tom predmetu. Tako satanizovan, dolazim pred ovaj sud da mi se nepristrasno i objektivno sudi.

Moj kontakt sa ljudima iz Miraks-Zavala invest se desio samo jedanput i to na jednom operativnom sastanku, jer su radovi na izgradnji infrastrukture bili u toku

Na svom radnom mjestu sam mogao zastupati samo Sekretarijat za investicije. U optužnici nije nigdje argumentovana ova tvrdnja činjenicama: kada je to dogovoreno, gdje je to dogovoreno, sa kim je to dogovoreno, što je dogovoreno. Moj kontakt sa ljudima iz Miraks-Zavala invest se desio samo jedanput i to na jednom operativnom sastanku, jer su radovi na izgradnji infrastrukture bili u toku. Na tom sastanku nije postignut nikakav dogovor o početku izvođenja radova na postrojenju jer su oni već i bili u toku.

Sve ovo što sam danas rekao, dokazuje da je optužnica protiv mene podignuta bez osnova. Slika stvorena o meni u periodu mog hapšenja i pritvora, a kasnije, prenesena je u ovoj sudnici. Bio sam kriv od samog početka. Nemojte dozvoliti da zbog statistike nevini budu proglašeni krivim dok se mogući krivci podsmjehuju nevinim i pravosuđu", kazao je Marović.

Prema optužnici, od juna 2007. do decembra 2008. radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva održanog 14. septembra 2007, okrivljeni Rajko Kuljača, kao predsjednik Opštine Budva, i okrivljeni Dragan Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, te nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili su imovinsku korist preduzeću “Zavala invest” DOO Budva, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura. Tužilac navodi da su Kuljači i Maroviću, umišljajno pomogli okrivljeni Đorđe Pinjatić, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro, koji su kao Komisija procjenjivali vrijednost izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: