Učenici OŠ "Branko Božović" vidjeli djela Dalija

Nakon razgledanja, učenici su dobili bojice i papir i pravili čestitke za Dalijev 108. rođendan, koji se obilježava u petak
126 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 16:12h

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole “Branko Božović” posjetili su izložbu “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija” u Modernoj galeriji.

Preko 100 djece je posmatralo 206 grafika iz opusa “Biblia Sacra” i “Božanstvena komedija”, a umjetnica Tijana Todorović je sa njima razgovarala o umjetnosti, i odgovarala na pitanja “zašto je on djevojku nacrtao kao kamen”,”može li slon biti crven a žirafa ovako mala”.

Nakon razgledanja, učenici su dobili bojice i papir i pravili čestitke za Dalijev 108. rođendan, koji se obilježava u petak. Od tipično dječijih čestitki sa srcem i suncem, preko pokušaja “kopiranja” slika, do originalnih rješenja koja odgovaraju nadrealističkoj koncepciji - skupila se zbirka koja potvrđuje činjenicu da djeca razumiju i ono nerazumljivo.

Na pitanje da li im se izložba sviđa i što im se dopada, najčešći odgovori su bili “njegove boje i kako ih je slagao”, “sviđa mi se to što je crtao ono što ne postoji” ili “on je u glavi imao mnogo čudne misli i sviđa mi se što on tako razmišlja i što je svoje misli nacrtao”.

Nataša Kraljević iz Analytica consultinga, koja je i organizovala Dalijevu izložbu u Podgorici kazala je da podgoričke škole gotovo svakodnevno posjećuju galeriju i da je time ispunjen i jedan od glavnih ciljeva ovog projekt, a a to je da Dali bude dostupan svima i da se nađe način da se razumije umjetnost.

Galerija

Bonus video: