Izašao prvi elektronski magazin o filmu "Camera Lucida"

"Camera Lucida" je izašao "uprkos političko-ekonomskoj krizi i brojnim nestancima električne struje“, novi broj izlazi tačno na vrijeme!", zapisala je urednica Maja Bogojević
74 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 07:27h

Prvi crnogorski elektronski magazin o kinematografiji "Camera Lucida" je izašao "uprkos političko-ekonomskoj krizi i brojnim nestancima električne struje“, novi broj izlazi tačno na vrijeme!", zapisala je urednica Maja Bogojević.

Osmo izdanje otvara tekst "Samoća u bioskopima" Andreasa Strola, o zurenju u tami i neprocjenjivim trenucima kada ste u bioskopu sa nekim, zapravo ste sami.

Ronald Bergan piše o klasičnoj muzici u filmu i pokušava da odgovori na pitanje zbog čega je neuobičajeno da likovi u filmu slušaju muziku.

On je napisao i tekst "Gluma je najlakša od svih umjetnosti". Govoreći ne o glumcima, već o filmskim zvijezdama, Bergan zaključuje "Publika od samog početka sistema filmskih zvijezda, koji i dalje postoji, nije plaćala da ih vidi kako glume, već da ih posmatraju dok se ponašaju onako kako se od njih očekuje da se ponašaju".

Novo izdanje "CL" objavljuje i intervju sa rediteljem kultnim mađarskim rediteljem Belom Tarom, koji je uradila Nevena Matović.

"Drago mi je kada neko želi da vidi moj film, drago mi je kada nekoga zanima život tih ljudi i drago mi je kada nekoga zanima kakav je naš pogled na život", rekao je Tar.

O filmskoj muzici je pisao i Aleksandar Bečanović, a Ivana Mrvaljević je u tekstu "Kinematografsko transponovanje književnosti" govorila o romanu i filmu "Smrt u Veneciji".

U ovom broju se nalaze i brojni prevodi tekstova o filmu i za film, a u dijelu retrospektive u fokusu je rad Helmuta Kautnera i Lukina Viskontija, a festivalski izvještaji otkrivaju nove filmske talente iz bogate filmske selekcije Mons festivala ljubavnog filma 2012.

Bonus video: