Dukićeva forma kao vrijeme

Naš jedriličar Milivoj Dukić, prilično indisponiran što nije uspio da uđe B finale, ni juče nije jedrio na svom nivou
0 komentar(a)
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 10.05.2012. 11:05h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Boltenhagen - Konačno je na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u klasi “laser standard” bilo dobro vrijeme za jedrenje.

Duvao je južni, jugoistočni i sjeverni vjetar brzine od 12 do 15 čvorova, pa su obje regate za sva tri finala startovale na vrijeme i vrlo brzo završile. Naš jedriličar Milivoj Dukić, prilično indisponiran što nije uspio da uđe B finale, ni juče nije jedrio na svom nivou:

"U prvoj regati sam loše startovao, pa sam se izvlačio i uspio da se priključim vodećoj grupi. Držao sam se stalno oko 10. mjesta, međutim u posljednjem okretu sam izgubio malo vjetra tako da sam sam kroz cilj ušao dvadeseti".

"U drugoj trci sam odlično startovao i dobro jedrio skoro pola regate, ali je onda vjetar skroz, za 180 stepeni, promijenio pravac sa južnog na sjeverni, što su iskoristili oni koji su bili na toj strani, pa sam izgubio dosta brodova. Na kraju te trke bio sam oko 50. mjesta".

"Očigledno je da sam na ovom prvenstvu nešto pogrešno radio i da nisam baš u potpunosti shvatio ovdašnje regatno polje i vjetrove. U svakom slučaju ostaje mi još dosta da učim i da treniram i da se što bolje pripremam za sve uslove koji se mogu zamisliti, ali izgleda i na one koji su nezamislivi", rekao je za “Vijesti” mladi Novljanin neposredno poslije jučerašnjih trka.

Već smo pominjali da je naš najbolji jedriličar u klasi “laser”, devetnaestogodišnji Dukić, prethodnih osam-devet mjeseci trenirao sa hrvatskim jedriličarima i pod nadzorom njihovih stručnjaka.

Upravo pet Hrvata (Tonći Stipanović, Daniel Mihalić, Ivan Taritas, Milan Vujasinović i Filip Jurišić) , i to svi iz Splita, na ovom Svjetskom prvenstvu su u A finalu, a najbolji ove godine među njima je Stipanović, koji je trenutno na drugoj poziciji u ukupnom plasmanu i sa Australijancem Tomom Slingsbijem je najozbiljnij kandidat za osvajanje zlatne medalje na ''Audi Laser 2012'' Svjetskom prvenstvu.

"Na ovom takmičenju je stvarno bilo teško jedriti, jer je od početka vjetar bio jako loš, a i nismo navikli na ovakvu hladnoću u ova doba godine. I stvarno je trebalo imati i dosta sreće na ovom takmičenju".

"Meni se nekako sve poklopilo, pa sam od prvog dana dobro jedio i sve mi je išlo po planu, osim jednog lošeg dana u kvalifikacijama. Međutim, ni tu nisam mnogo izgubio da sam ostao u samom vrhu".

A ova dva dana u finalu sam opet jako dobro jedrio - prvog dana sam imao jedno prvo i jedno treće mjesto, a juče sam isto bio dobar pa sam obje regate završio među prvih 10. Sada imam prilično veliku prednost u odnosu na trećeplasiranog, Toma Bartona, mada je u današnjim trkama i Slingsbi stekao priličnu prednost u odnosu na mene, ali ima još dvije regate i sve je moguće", kazao je za “Vijesti” juče neposredno poslije regate Stipanović, koji će Hrvatsku predstavljati ove godine i na Olimpijskim igrama u Londonu kao najbolje plasirani hrvatski jedriličar u ovoj sezoni.

"Ovo će mi biti prve Olimpijske igre i zaista jedva čekam da odem u London i osjetim tu atmosferu. Ima još dosta vremena do OI i nadam se da ću se u ovih predstojećih 80 dana dobro spremiti. Nadam se osvajanju jedne od medalja u Londonu, jer stvarno sam u dobroj formi i mislim da stvarno mogu završiti među prva tri, ali naravno moram se odlično pripremati i potruditi se da jedrim jako dobro", zaključio je Stipanović.

Bonus video: