Priča o jednostavnosti koja je u jednom momentu pokorila cijelu Ameriku

Ljubitelji filmskih klasika uživaće u ovom ostvarenju koje je dobitnik Oskara, dva Zlatna globusa, BAFTA nagrade..
72 pregleda 0 komentar(a)
Dobro došli, gospodine Čens, Foto: Youtube screenshot
Dobro došli, gospodine Čens, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 30.11.2018. 14:21h

Dobro došli, gospodine Čens je američki film, koji je spoj tragikomedije i satire u režiji Hala Ešbia. Film je snimljen po romanu Prisutnost, koji je napisao Ježi Kosinski.

Radnja se vrti oko mentalno zaostalog vrtlara (tumači ga Piter Selers) kojeg političari smatraju uglednim intelektualcem, i koji se zbog ove zabune, a bez svoje volje, penje visoko na ljestvici društvene hijerarhije.

Selers je za svoju ulogu osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji , te svoju drugu nominaciju za Oskara za najboljeg glumca.

Dobro došli, gospodine Čens je dobro prihvaćen i od strane kritičara i od publike, a film vrca od komične genijalnosti Pitera Selersa. Njegov lik u ovom filmskom ostvarenju oblikovan je televizijom, jer nikada nije napustio imanje na kojem je živio sve dok nije bio prinuđen.

Osjetljiv i pritupi Čens održava baštu na raskošnom imanju i ne zna ništa o spoljnom svijetu, osim onoga što vidi na televiziji. Tada ga udara limuzina i sve se mijenja. Uzdignut do statusa zvijezde, zahvaljujući bogatom putniku limuzine, Evi Rand (Širli Meklejn), Čens šarmira sve, uključujući i predsjednika SAD (Džeka Vordena).

Postavlja se pitanje da li mogu jednostavne, ali mudre baštovanske metafore da riješe kompleksne probleme nacije? Čens pomaže da mir procvjeta u ovoj komičnoj, upozoravajućoj bajci o moći jednostavnosti.

Film je doživio velike pohvale kritičara, a neki ga smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena. Neke od tema koja priča obrađuje su političko-društvena hijerarhija, ljudska percepcija i netaknutost te relativnost sreće. Američki filmski institut stavio ga je na 26. mjesto na listi "100 godina...100 smijeha" a časopis Premiere lik vrtlara Čensa stavio je na 49. mjesto popisa "100 najboljih filmskih likova svih vremena".

Ovo filmsko ostvarnje ima dva osvojena Zlatna globusa ( najbolji glavni glumac – komedija i mjuzikl Piter Selers, sporedni glumac Melvin Daglas) I četiri nominacije ( najbolji film- komedija ili mjuzikl, režija, scenario, glavna glumica u komediji ili mjuziklu Širli Maklejn).

Osvojen Oskar ( najbolji sporedni glumac Melvin Daglas) i jedna nominacija ( najbolji glavni glumac Piter Selers). Nominacija za Zlatnu palmu u Kanu.

Osvojena BAFTA ( najblji scenarij – Ježi Kozinski ) i tri nominacije ( najbolji film, glavni glumac i glavna glumica) .

Osvojena nagrada Udruženja filmskih kritičara Njujorka ( najbolji sporedni glumac Melvin Daglas).

O veličanstvenosti glume Pitera Selersa govorila je glumica Beti Dejvis „On nije glumac, on je kameleon“.

Jedan od najboljih klasika svih vremena, Dobro došli, gospodine Čens možete pogledati u nedjelju u 20.00h na Televiziji Vijesti .

Bonus video: