U petak počinje meč Ananda i Geljfanda za titulu

Posljednji put kada su se dva velemajstora sukobila u Moskvi za svjetsku krunu, Hladni rat je uveliko bjesnio, a šah mu je bio jedno od glavnih oružja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 14:45h

Svjetski šahovski šampion Višvanatan Anand iz Indije igraće u petak protiv Borisa Geljfanda iz Izraela prvi meč duela za osvajanje titule svjetskog prvaka, ali i milion i po dolara nagrade.

Posljednji put kada su se dva velemajstora sukobila u Moskvi za svjetsku krunu, Hladni rat je uveliko bjesnio, a šah mu je bio jedno od glavnih oružja.

Epski duel Garija Kasparova iz Anatolija Karpova iz 1984. i 1985. godine prekinut je bez pobjednika, pošto se otegao.

Ovog puta, pobjednik će biti odlučen poslije serije koja će trajati tri nedjelje. Duel će se sastojati iz 12 mečeva, i "majstorice" ako bude potrebna, koja je zakazana za 30. maj.

Iako će pobjednik steći titulu svjetskog prvaka, nijedan od takmičara nije rangiran kao prvi na svijetu, pošto je to 21-norveško "čudo" Magnus Karlsen, bivši učenik Kasparova, koji je inspirisao mlađe generacije šahista.

Svejedno, Moskva uživa u tome što će ponovo postati šahovska prijestonica sveta. To je titula koju je ponosno držala u vrijeme kada je tabla za igranje bila jedno od bojnih polja komunista protiv kapitalista sa Zapada u Hladnom ratu.

"Bili smo u jedinstvenoj situaciji koja se nikad neće ponoviti. Iz nekog razloga, sovjetske vlasti su odlučile da šah bude jedna od onih stvari kao što je balet, u kome smo morali da budemo prvi", napisao je u uvodniku časopisa 64 - Šahovska revija urednik Mark Gluhovski.

Meč Karpov-Kasparov imao je i ideološku pozadinu.

Stariji Karpov bio je miljenik sovjetske nomenklature, dok je Kasparov, sin Jermenke i jevreja, bio buntovnik koji se nije uklapao u sliku mladog komuniste.

Svjetska šahovska federacija (FIDE) prekinula je njihov epski duel poslije 48 mečeva, prije nego što je bilo ko stigao da pobijedi, ali u trenutku kada se činilo da je Kasparov prevagnuo.

Ta odluka značila je da je Karpov, koji je tokom duela izgubio više od 10 kilograma, automatski zadržao titulu. Kasparovu je preostalo da se žali na šahovske vlasti, ali je zato pobijedio revanš poslije nekoliko mjeseci i postao jedan od najvećih šampiona u istoriji.

Kasparov je 2005. godine prestao da igra šah i posvetio se politici, postavši jedan od najglasnijih protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Duel Karpov-Kasparov inspirisao je novu generaciju igrača u svijetu, uključujući i one koji se danas bore za titulu. Jedna studija moskovske agencije VTsIOM pokazalo je da čak 49 odsto svih Rusa i dalje igra šah.

Sa druge strane, interesovanje Zapada za igru poraslo je pojavom temperamentnog Karlsena, koji je u januaru 2010. postao najmlađi igrač na prvom mjestu svjetske rang liste, sa 19 godina.

Gluhovski je ocijenio da je on "današnji Majkl Džordan šaha".

Karlsen se ne bori za titulu zato što je prošle godine odustao od kvalifikacionog turnira, kritikujući FIDE zbog načina na koji je organizovan. Tu odluku je kritikovao njegov bivši mentor Kasparov.

To je otvorilo put za druge kandidate, a šansu je najbolje iskoristio Geljfand, rođen u SSSR-u, koji je pobijedio na turniru kandidata i izborio pravo da izazove svjetskog prvaka Ananda.

Geljfand je trenutno 20. na svjetskoj rang listi. Anand je četvrti, iza Karlsena, Levona Aronijana iz Jermenije i Rusa Vladimira Kramnika.

Anand važi za favorita u ovom duelu.

Moskva je dobila pravo da organizuje meč za svjetsku titulu pošto je uspjela da pronađe bogate donatore, koji su obezbijedili ukupni nagradni fond od 2,55 miliona dolara.

Bonus video: