U zemlje okruženja stigla kineska droga: Narkotici jeftiniji, a smrt bliža

Konzumentima “magičnog zmaja” stradaju unutrašnji organi, jer egzotično bilje sadrži ekstrate otrova
87 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 13:33h

Na narkotržištu država koje okružuju Crnu Goru pojavile su se nove sintetičke droge porijeklom iz Kine koje su jeftinije od uobičajenih i uglavnom se prodaju preko Interneta.

Nove droge su u obliku mirisnih štapića, prepoznatljive su po egzotičnom mirisu i teže je kontrolisati njihovu prodaju jer se u njima često nalaze supstance koje nijesu uvrštene na listu zabranjenih supstanci.

Da li i Crnoj Gori prijeti opasnost od novih “dizajnerskih” droga nije bilo moguće provjeriti, jer iz Uprave policije nijesu odgovarali na pitanja poslata elektronskom poštom.

Nedavno su iz policije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske obznanili da se na njihovom tržištu nalaze razne vrste droga za koje se sumnja da se proizvode u Kini. Droge primijećene na njihovom tržištu pod nazivima “spajs”, “magični zmaj” i “krokodil” duže vrijeme pominju se na svjetskom narkotržištu.

Droge pod nazivom “spajs” prodaju se kao egzotični mirisi, nastaju miješanjem sintetičkih kanabinoida, odnosno psihoaktivnih supstanci dobijenih iz kanabisa ili indisjke konoplje i raznog bilja.

Droga „magični zmaj” sadrži suvo egzotično bilje. Prodaje se u obliku mirisnih štapića za aromatizovanje prostorija, ali u kombinaciji sa duvanom ima narkotički učinak sličan kanabisu i stvara zavisnost. Konzumentima “magičnog zmaja” stradaju unutrašnji organi, jer egzotično bilje sadrži ekstrate otrova.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: