Ko će biti bolji u majstorici: Luka Bar ili Budućnost

Do sada se nije dogodilo da jedna ekipa koja povede 2:0 u pobjedama na kraju i ne stigne do šampionske titule.
51 pregleda 0 komentar(a)
Nikoleta Perović, Foto: Vesko Belojević
Nikoleta Perović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.05.2012. 09:20h

Kako se odvijao ligaški dio prvenstva, kako je prošlo finale Kupa, i kako su završena prva dva meča finala ženskog plej-ofa, bilo je teško očekivati da će o tituli odlučivati majstorica.

Zahvaljujući pobjedama Budućnost Zetatransa u trećem i četvrtom meču doigravanja, šampion će biti poznat tek nakon današnje majstorice, na zadovoljstvo odbojkaške javnosti, koja prisustvuje najzanimljivijem finalu plej-ofa od prve sezone u nezavisnoj Crnoj Gori.

Za Luku Bar popravnog ispita više nema. Nakon dvije godine bez trofeja, činilo se da je ova godina predodređena da se trofej ponovo vrati u vitrine našeg najuspješnijeg ženskog odbojkaškog kolektiva. I kada je, nakon dva trijumfa u seriji, sve bilo spremno za slavlje u Baru, Budućnost je pokazala veliko srce i karakter koji ih je doveo na prag velikog iznenađenja.

"Neću da kažem da smo potcijenile rivala, iako se stiče takav utisak. Jednostavno, u dva prethodna meča nismo bile prave kada je to bilo najpotrebnije. Ali, brzo smo zaboravile sve što se dogodilo, misli su nam okrenute ka najvažnijem meču sezone. Imamo kvalitet, sada je došlo i pravo vrijeme da ga potvrdimo na parketu „Topolice“", rekla je korektorka Baranki Nikoleta Perović.

Baranke u majstorici imaju prednost domaćeg terena. Prednost koju su tokom kompletne sezone, do famoznog trećeg meča finala, znale da iskoriste protiv svih rivalki. „Sirene“ će ovog puta morati da se izbore sa bremenom favorita, ako žele da osvoje četvrtu titulu.

"Neće nam biti lako, ali vjerujem u moj sastav. Bilo bi fantastično da novu, dugo željenu titulu proslavimo u Baru. I maksimalno smo skoncentrisani da ostvarimo zacrtani cilj. Psihološki pristup u ovakvim duelima, u kojima staje kompletna sezona, je izuzetno bitan. I upravo na tom segmentu smo radili pred meč odluke. Poznajemo rivala, znamo sve mane i vrline podgoričkog sastava. Bićemo pravi, budite sigurni u to", dodao je strateg Luke Bar Vladimir Milačić.

Medojević: Mi imamo psihološku prednost

Dvije uzastopne pobjede Budućnosti promijenile su potpuno raspoloženje u redovima podgoričkom tima, iz kojeg sada stižu optimistične najave i za majstoricu, posebno nakon četvrtog meča, u koje su “plave” stigle do pobjede iako su gubile 2:0 u setovima i 22:19 u trećem.

"Nadamo se najboljem, očekujemo pobjedu. Dobro smo trenirale, borićemo se i daćemo sve od sebe da dođemo do pobjede. Mislim da je psihološka prednost na našoj strani, što nam je bitno, dok to može predstavljati problem domaćinu. Luka Bar igra na svom terenu, imaće i podršku publike i mogućnost da ih to malo podigne, ali, vjerujem, ne dovoljno do pobjede", smatra srednji bloker Budućnosti Bojana Medojević.

Libero “plavih” Ana Raičević, ipak, ulogu favorita u majstorici prepušta Barankama.

"Sada, međutim, imamo mnogo više samopouzdanja nego nakon prve dvije utakmice. Pokazale smo da nijesmo slučajno u finalu, dobro smo im se suprostavile u prethodna dva meča, i uspjele smo da nadoknadimo minus nakon prva dva meča, i 0:2 u setovima u četvrtom duelu. U Bar ne idemo sa bijelom zastavom, nećemo se predate bez borbe, a vjerujem da će biti teško i njima i nama. Daćemo sve od sebe da uzmemo titulu", kazala je Raičević.

Tradicija na strani Luke Bar

U prethodnih pet sezona u nezavisnoj Crnoj Gori, samo jednom se igrala majstorica u finalu ženskog plej-ofa, i to u sezoni 2006/2007, kada je Luka Bar na kraju sa 3:2 u pobjedama savladala Podgoricu, u seriji u kojoj su obe ekipe, naizmjenično, pobjeđivale na svom parketu.Baranke su u majstorici slavile 3:0.

Do sada se nije dogodilo da jedna ekipa koja povede 2:0 u pobjedama na kraju i ne stigne do šampionske titule.

U sezoni 2007/2008. Luka Bar je posao završila u tri meča, dok je godinu dana kasnije, u finalu sa Rudarom, slavila 3:1 u pobjedama, pošto su Pljevljakinje dobile treći meč.

Budućnost Zetatrans je, međutim, ove sezone već srušila dvije neugodne tradicije protiv “sirena” – prvi put je dva puta u istoj sezoni savladala Luku Bar, koji je, takođe, prvi put pobijedila na svom terenu.

Današnja utakmica u „Topolici“ počinje u 17.30 časova. Ulaz je slobodan. Sude Dragan Vučković (Budva) i Sonja Simonovska (Bar).

Bonus video: