Dukić nije uspio, za London treba vajld kard

Dukić nije uspio da se kvalifikuje u B finale Svjetskog prvenstva ''Audi Laser 2012'' i tako ostane u trci za preostalih 12 mjesta koja vode na Olimpijske igre.
60 pregleda 0 komentar(a)
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 08.05.2012. 09:05h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Boltenhagen – Kasno uveče poslije nekoliko sati vijećanja, takmičarski žiri je ipak odlučio da, nažalost, ne prihvati protest koji je naš jedriličar Milivoj Dukić podnio poslije posljednje trke u kvalifikacionom djelu takmičenja na Svjetskom prvenstvu za lasere.

Tako da naš najbolji jedriličar, kao 113. u ukupnom plasmanu, nije uspio da se kvalifikuje u B finale Svjetskog prvenstva ''Audi Laser 2012'' i tako ostane u trci za preostalih 12 mjesta koja vode na Olimpijske igre.

Prema odlukamam sudija u B finale je ušlo 112 jedriličara, umjesto 114 kako je bilo određenu na početku takmičenja:

„Kada je krenulo takmičenje, na prvoj startnoj listi je bilo 170 jedriličara, što bi po pravilima svjetske organizacije značilo da u A i B finale ide po 57 takmičara. I mi smo na osnov toga uložili protest, jer je po tom scenariju Mićo trebalo da uđe u B finale. Međutim, dva takmičara su odustali od takmičenja prvog dana i nisu se pojavili ni na startu prve trke, pa su sudije onda smanjili kvotu na po 56 jedriličara za sva tri finalna nadmetanja i A i B i C. Tako da je, nažalost otpao iz B finala što mu se nikada nije dogodilo u posljednjoj godini na takmičenjima. No, šta je tu je, ne treba sada očajavati, sada treba ovih preostalih dana da odjedri najbolje da bude prvi u C grupi i da čekamo onu posljednju mogućnost da na Olimpijadu ode eventualno na račun vajld karda“, kazao je za Vijesti, Dukićev trener, hrvatski stručnjak, Vedran Mandić.

A jučerašnji, četvrti dan takmičenja u Boltenhagenu, zbog, za jedrenje jako nepovoljnih vremenskih uslova start regata, bio je odložen za dva i po sata, pa je umjesto u 11h prva regata juče krenula u 13.30h.

Osim toga što praktično nije bilo vjetra, temperatura vazduha je bila jako niska i maksimalno je dostizala 7 stepeni Celzijusa i padala je kiša. Tako da je sve bilo suprotno od onih uslova koji odgovaraju Dukiću i njegovom načinu jedrenja, pa je tako naš jedriličar u prvoj jučerašnjoj trci bio 38. a u drugoj 43. Zbog toga je na kraju jučerašnjeg dana je osvoji ukupno 113 mjesto sa 211 bodova, a za plasman u B finale tebalo mu je 208 bodova:

„Stvarno mi je neizmjerno krivo što sam došao u ovakvu situaciju da zavisim sada od nekih drugih stvari, a mogao sam fino sve sam da zvršim. Međutim, zaista su uslovi katastrofalni, jer recimo i danas je praktično cijeli dan bilo bez vjetra, a kada je duvao bilo je najviše 4-5 čvorova. Međutim, bez obzira na to ja sam napravio velike greške, ne samo danas nego svih ovih dana. Mislim svaku sam regatu krenuo odlično, jako dobro vozio do prvog okretišta, ali onda ili napravim loš izbor pravca i promašim i ono malo vjetra što ima ili zbog moje konstitucije kada krenem u krmu kao da se ukopam u mjestu. Pri tom napravio sam na početku tehničku grešku, koja me eto sada koštala ispadanja'', rekao je sinoć Dukić za „Vijesti“, čekajući zajedno sa nama odluke sudija.

Međutim, devetnaestogodišnji Novljanin je svjestan i da iako se ne plasira ima još uvijek šanse da se dokaže u budućnosti koja je sigurno pred njim, jer je on još dvije godine u kategoriji juniora, gdje je trenutno bez premca.

„Mislim znam da imam još dosta i da učim i da je još mnogo jedrenja preda mnom. Pošto recimo neki od deset prvorangiranih na svijetu su stariji od 30 godina, pošto je za klasu standard vrlo širok dijapazon godišta jedriličara. Ipak, imao sam veliku šansu da već sada budem na Olimpijadi i krivo mi je što ako to propustim, ali u svakom slučaju ovo mi je veliko iskustvo iz kojega moram dosta da naučim, uostalom zbog neiskustva samo i pravio greške koje me mogu koštati da ove godine ne odem u London'', kazao je Dukić.

A posljednjeg dana kvalifikacionog dijela Svjetskog prvenstva nastavilo se sa praksom iz prethodnih dana pa je na kraju jučerašnjeg dana bilo mnogo iznenađenja, jer su se u A finale plasirali jedriličari koji po normalnim uslovima ne bi bili ni u C finalu.

„Nikada gore prvenstvo. Stvarno je nevjerovatno šta se ovdje dešava i sa vremenskim uslovima i sa samim jedrenjem. Čovječe ovo je nevjerovatno, postao sam sretan ako uđem petnaesti u cilj“, kazao je neposredno po završetku jučerašnjik trka, hrvatski jedriličar, Milan Vujasinović, koji je rangiran na sedmom mjestu u svijetu i koji trenira zajedno sa našim jedriličarem.

Bonus video: