Marina Abramović gradi centar za umjetnost performansa

Institut će biti istovremeno umjetnički centar i škola za performanse u oblasti videa, filma, muzike, plesa i pozorišta
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 08:27h

Umjetnica performansa Marina Abramović izgradiće u Njujorku 15 miliona vrijedan centar posvećen performansima koji će trajati od šest sati do nekoliko dana.

Umjetnica je projekat Instituta Marina Abramović za očuvanje umjetnosti performansa predstavila u ponedjeljak u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku.

Novi centar, površine 2.137 kvadratnih metara, nalaziće se na prostoru nekadašnjeg teniskog kompleksa u Hadsonu, u američkoj saveznoj državi Njujork.

Prostor će imati specijalno dizajniran namještaj i osvjetljenje, uključujući stolice za posjetioce koji ne uspiju da ostanu budni tokom dugih performansa.

Izgradnja centra počeće krajem iduće godine, a otvaranje se planira za kraj 2014.

Marina Abramović (65) je kazala da će novi institut biti istovremeno umjetnički centar i škola za performanse u oblasti videa, filma, muzike, plesa i pozorišta, u okruženju koje neprekidnom interakcijom briše granice između umjetnika i gledaoca.

Zbog maratonske prirode radova, zaposleni u centru će umorne i usnule posjetioce na stolicama na točkićima odgurati do prostora za spavanje i vratiti ih kada se odmore, tako da će oni i u snu ostati dio performansa, najavila je umjetnica.

Iscrpljivanje tijela osnovna je odlika performansa Marine Abramović. Tokom jednog od njenih najdužih performansa 2010, ona je tokom cijelog dana sjedjela u tišini u muzeju Moderne umjetnosti, održavajući kontakt očima s posjetiocima koji su sjedjeli preko puta nje.

Posjetioci novog centra moći će da pohađaju i kurs na kojem će naučiti Abramović metodu, kojom posmatrač postaje umjetnik i obratno.

Galerija

Bonus video: