Dopuna za čudesnu avanturu Malog princa

Poslije Biblije, "Mali princ" je najprevođenija knjiga u istoriji. Nažalost, Sent Egziperi nikada nije saznao koliki je uspjeh njegova knjiga postigla
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 07:13h

Nedavno su otkrivene stranice bilješki "Malog princa" Antoana de Sent Egziperija, koje pružaju novi uvid u ovo klasično djelo, a izložene su prvi put u aukcijskoj kući "Arkurijal" u Parizu, gdje će 16. maja biti ponuđene na licitaciji.

Kako prenosi AP, dragocjeni zapisi, koji najvjerovatnije datiraju iz 1941. i procjenjuju se na 40.000 do 50.000 eura, pronađeni su prije dva mjeseca kod jednog kolekcionara u Francuskoj.

"Nevjerovatno, ali niko do prije dva mjeseca nije znao za njihovo postojanje", kazao je jedan od stručnjaka "Arkurijala", dodajući da su to, pored rukopisa u njujorškoj biblioteci Morgan, jedine dvije stranice iz "Malog princa" na svijetu. Tekst rukopisa je ispisan, očigledno na brzinu i teško čitljivim rukopisom, na dvije stranice tankog papira, sa puno precrtanih djelova i napomena.

Prva stranica sadrži dio koji je djelimično preuzet u 19. poglavlju objavljenog romana, dok je na drugoj sasvim originalan tekst u kome Mali princ stiže na Zemlju i sreće potpuno novi lik, veoma zauzetog čovjeka koji jedva da nalazi vremena da razgovara sa dječakom, jer "traži riječ od šest slova koja počinje na G".

Rukopis se završava ovom enigmom koju su stručnjaci, do sada bezuspješno, pokušali da odgonetnu.

Sent Egziperi je svoju finalnu verziju "Malog princa" izdao 1943. godine, pred odlazak u Sjevernu Afriku. Roman će postati književni fenomen koji je od prvog objavljivanja prodat u više od 140 miliona primjeraka, na oko 260 jezika.

Poslije Biblije, "Mali princ" je najprevođenija knjiga u istoriji. Nažalost, Sent Egziperi nikada nije saznao koliki je uspjeh njegova knjiga postigla. Poginuo je neposredno nakon njenog objavljivanja u misterioznoj avionskoj nesreći 1944. godine.

Bonus video: