Pjesnikinja u pidžami

Jelena Nelević je na nekonveniconalan način predstavila svoje viđenje umjetnosti Salvadora Dalija u mini performansu
89 pregleda 0 komentar(a)
Salvador Dali, Jelena Nelević, Foto: Luka Bošković
Salvador Dali, Jelena Nelević, Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 07.05.2012. 08:00h

Program manifestacije ’’Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija" 21. april – 1. jun, nastavljen je preksinoć nastupom crnogorske pjesnikinje Jelene Nelević u okviru drugog programa pod nazivom “Nosorog u paklu”.

Pjesnikinja je na nekonveniconalan način predstavila svoje viđenje umjetnosti Salvadora Dalija u mini performansu, koji je podrazumijevao djelove iz Bretonovog manifesta nadrealizma iz 1924. godine, zatim iz knjige “Ja sam genije” Salvadora Dalija, te poeziju Dalijevih savremenika poput Bretona, Elijara, Prevera, Aragona...

Pjesnikinja je bila u pidžami, udobno smještena u fotelji, odakle je i otpočela svoje veče, animirajući publiku koja je aktivno učestvovala u događaju i pratila pjesnikinju svojim intervencijama

Pjesnikinja je bila u pidžami, udobno smještena u fotelji, odakle je i otpočela svoje veče, animirajući publiku koja je aktivno učestvovala u događaju i pratila pjesnikinju svojim intervencijama. Nelević je zatim “shvatila” da bi možda najbolje bilo da napiše pjesmu po uzoru na pravila iz Bretonovog manifesta, te je sinoć u okviru programa “Nosorog u paklu” nastala nova pjesma ove autorke.

Zanimljivim programom i osmišljavanjem večeri van uobičajenog koncepta predstavljanja umjetnika na zadatu temu, Nelević je ukazala na mogućnost drugačijeg načina komunikacije sa formom i publikom, odnosno načina koji ostavlja utisak.

Sljedeći program u okviru izložbe “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija”, biće organizovan 12. maja, a tom prilikom će se predstaviti Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK).

Izložbu grafičkih radova Salvadora Dalija iz dva opusa ’’Biblia Sacra’’ i ’’Božanstvena komedija’’ prate tematske večeri koje osmišljavaju crnogorski umjetnici različitih profila.

Bonus video: