Pronađene četiri slike ukradene na Korzici

Slike iz 14, 15, 16 i 17. vijeka glavna su djela Muzeja lijepih umjetnosti u Palati Feš
0 komentar(a)
Korzika, Foto: Naharnet.com
Korzika, Foto: Naharnet.com
Ažurirano: 05.05.2012. 13:51h

Četiri vrijedne slike, uključujući i jedno djelo Nikole Pusena, ukradene u februaru 2011. iz muzeja u Ajačiju na Korzici, pronađene su neoštećene na parkingu na izlazu iz tog grada, objavilo je tužilaštvo.

"Četiri slike u savršenom stanju pronađene su u petak oko 19.00 na parkingu na sjevernom izlazu iz Ajačija, na osnovu anonimnog telefonskog poziva istražnom sudiji zaduženom za ovaj predmet", rekao je republički tužilac Toma Pison.

Slike iz 14, 15, 16 i 17. vijeka (slika "Duhovi" Mariota di Narda, jedna "Djevica sa djetetom" Đovanija Belina, slika anonimnog umbrijskog slikara i "Mida na izvoru rijeke Paktol" Nikole Pusena) glavna su djela Muzeja lijepih umjetnosti u Palati Feš, koja ima drugu po vrijednosti kolekciju italijanskog slikarstva poslije one u muzeju Luvr u Parizu.

Istražni sudija Šarlot Doriak koja je dobila anonimni poziv odmah je otišla na lice mjesta sa sudskom policijom i pronašla djela. Jedna slika bila je umotana u plastičnu kesu a ostale tri bile su naslonjene na zid, rekao je tužilac na konferenciji za štampu.

Jedan čuvar muzeja osumnjičen je 21. februara 2011. godine, dva dana poslije nestanka slika.

Bonus video: