Oralno i opšte zdravlje

Suština oboljenja desni leži u tome da bakterije, koje se nagomilavaju na površini zuba u vidu plaka, dovode do pojave zapaljenja desni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 12:26h

Mnoga istraživanja su pokazala da postoji konstatna veza između oboljenja desni i drugih oboljenja koja zahvataju sve djelove tijela, bilo blizu ili daleko od zuba.

Preciznije rečeno, kada se ustanovi prisustvo gingivitisa (početnog stadijuma parodontopatije) ili nekog od oblika parodontopatije, doktori nerijetko otkrivaju i prisustvo nekih drugih oboljenja, kao što su dijabetes, poremećaj rada bubrega, prijevremeni porođaj, određeni tipovi raka, osteoporoza, pa čak i Alchajmerova bolest.

Međutim, i ovdje se javlja pitanje tipa “kokoška-jaje”, tj. da li oboljenja desni dovode do nastanka i ubrzanja ostalih oboljenja ili ostala oboljenja dovode do nastanka i ubrzanja oboljenja desni.

Bez obzira na konačan odgovor (koji možda nikada i nećemo saznati), zdravstveni radnici govore da već sada ima i više nego dovoljno dokaza o povezanosti ova dva entiteta, koja bi trebalo da podstaknu kako bolju oralnu higijenu (u vidu redovnog pranja zuba i upotrebe konca), tako i češće odlaske kod stomatologa na kontrole, kod pacijenata svih uzrasta.

Suština oboljenja desni leži u tome da bakterije, koje se nagomilavaju na površini zuba u vidu plaka, dovode do pojave zapaljenja desni. U toku tog zapaljenskog procesa, te iste bakterije oslobađaju toksine i upravo ti toksini napadaju i uništavaju kost.

Istovremeno, ti isti toksini mogu dospjeti (i dospijevaju) u krvotok i tako mogu da dovedu do oštećenja bilo gdje u tijelu.

“To vam je kao kad postavite deponiju za smeće na obali rijeke”, kaže Vincent J. Iacono, bivši predsjednik Američke akademije periodontologa.

“Ne biste se začudili da je jezero, dalje nizvodno, zagađeno smećem koje potiče iz te deponije”, navodi on.

U tom cilju je i Maurizio Tonetti uradio svoje istraživanje u kojem je ispitivao vezu između pacijenata sa aterosklerozom sa smanjenjem broja bakterija u ustima.

Istraživanje, koje je objavljeno u “New England Journal of Medicine”, pokazuje da su pacijentima, koji su dobili šestomjesečni tretman desni, imali značajno poboljšanje, ne samo oralnog zdravlja već i stanja svojih krvnih sudova.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: