Porodica pokojne Ivane Šoć traži od direktora KC da udalji okrivljene

Ti ljekari nijesu posumnjali na svinjski grip, nijesu dali antivirusnu terapiju, nijesu uzimali u obzir tešku kliničku sliku, nikada posumnjali na encefalitis...
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2012. 10:24h

Porodica pokojne Cetinjanke Ivane Šoć, koja je prošle godine umrla zbog komplikacija izazvanim virusom svinjskog gripa, uputila je juče otvoreno pismo direktoru Kliničkog centra u Podgorici Milanu Mijoviću tražeći od njega da poštuje zakon i da do okončanja krivičnog postupka udalji sa posla ljekare - infektologe Dragana Obradovića i Brankicu Dupanović, koji su šest dana liječili preminulu djevojku.

Porodica Šoć više od pola godine pokušava da stupi u kontakt sa novim direktorom Mijovićem kako bi od njega tražili da do pravosnažne sudske odluke onemogući okrivljene ljekare da “liječe ljude na Klinici za infektivne bolesti u Podgorici”.

“Podsjećamo vas da Zakon o radu jasno i nedvosmisleno precizira da će zaposleni biti privremeno udaljen sa posla, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak, zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom. Ovi ljekari i dalje, već više od 14 mjeseci, nesmetano vrše svoju dužnost i liječe ljude, čime sem kršenja zakona, obesmišljavate javni interes, koga ste obavezni da čuvate i unapređujete”, navodi u pismu otac preminule djevojke Miladin Šoć, kojeg vrijeđa odnos i novog rukovodstva KC-a.

“Upornim i bahatim ignorisanjem zakona činite tešku zloupotrebu službenih ovlašćenja, štetu državi i njenim institucijama, ustanovi kojom rukovodite, a oštećenu porodicu koja je izgubila člana, za čiju su smrt okrivljeni ljekari vaše ustanove vi i štitite, besprimjerno i nedopustivo vrijeđate”, naveo je Šoć, koji je smatrao da će dolaskom novog rukovodstva u Kliničkom centru biti promijenjen odnos prema njemu i porodici, nakon smrti njihove Ivane.

Upornim i bahatim ignorisanjem zakona činite tešku zloupotrebu službenih ovlašćenja, štetu državi i njenim institucijama, ustanovi kojom rukovodite, a oštećenu porodicu koja je izgubila člana, za čiju su smrt okrivljeni ljekari vaše ustanove vi i štitite, besprimjerno i nedopustivo vrijeđate

“Ti ljekari nijesu posumnjali na svinjski grip, nijesu dali antivirusnu terapiju, nijesu uzimali u obzir tešku kliničku sliku, nikada posumnjali na encefalitis, niti obavili lumbalnu punkciju, koja bi to jasno pokazala. Ivana je 18. 02. 2011. godine otpuštena u veoma teškom stanju – polumrtva ( nije mogla da govori, hoda, otvara oči niti uzima hranu) i umrla je sjutradan, ali ni njena smrt nije bila dovoljan dokaz okrivljenim ljekarima da su počinili grešku”, podsjetili su Mijovića.

“Vijesti” su u dva navrata u proteklih mjesec i po pokušali da od direktora Mijovića i rukovodstva Kliničkog centra dobiju odgovor zbog čega se ne poštuje Zakon o radu, kao i kako je moguće da ljekari Obradović i Dupanović i dalje rade iako se protiv njih vodi krivični postupak pred Višim sudom u Podgorici. Na sva ova pitanja iz Kliničkog centra do sada nije odgovoreno.

Bonus video: