Greška Dukića na startu

"To će mi mnogo smanjiti poziciju, ali šta je tu je sjutra je novi dan i treba jedriti svježe glave”, vidno razočaran svojom greškom konstatovao je Dukić.
0 komentar(a)
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 05.05.2012. 07:13h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Boltenhagen – Prve dvije regate prvog dana kvalifikacijskog djela „Audi Laser World Championship 2012” odrađene su juče sa pomjeranjem starta za par sati. Tako je pohod na vizu za London, našeg jedriličara Milivoja Dukića, umjesto u 11h krenuo u 13h.

Mladi Novljanin je prvi dan jedrenja odvozio dobro, ali je napravio grešku u namještanju opreme pa su ga sudije kaznili sa 20 bodova.

Tako da su 32. i 27. mjesto, koje je osvojio u današnjim regatama upropašteni zbog tehničke greške, pa poslije prvog dana Svjetskog prvenstva za klasu laser Dukić zauzima tek 121. poziciju.

Jučerašnji uslovi za jedrenje nisu bili dobri. Bilo je najavljeno da će vjetar biti jak, što bi našem takmičaru mnogo više odgovaralo, ali umjesto očekivanih petnaestak čvorova, vjetar je bio mnogo slabiji

“Danas su bili teški uslovi za jedrenje, jer je bilo nekih od pet do deset čvorova što niko nije to maltene očekivao danas na regatnom polju. Tako da je bilo izuzetno teško, ali sam dobro krenuo i prvu orcu, prvi dio trke sam bio petnaesti. Međutim, onda sam skrenuo pogrešno i ostavi me vjetar tako da sam tu dosta izgubio i nisam bio prezadovoljan kako sam jedrio”, kazao je Dukić neposredno po završetku jučerašnjih regata.

Za razliku od prve regate naš jedriličar je drugu odjedrio bolje u završnici, ali je napravio grešku tipičnu za mlade i neiskusne jedriličare:

“Izvlačio sam se cijelu drugu regatu. U početku sam bio oko 35 broda, ali sam uspio da završim na dvadesetšesto, ali je sudija u cilju vidio da mi je spao jedan konop koji vezuje jarbol i dobio sam 20 bodova kazne bez prava žalbe. To će mi mnogo smanjiti poziciju, ali šta je tu je sjutra je novi dan i treba jedriti svježe glave”, vidno razočaran svojom greškom konstatovao je Dukić.

Naš jedriličar se na "Audi Laser World Championship 2012" u Boltenhagenu (Njemačka) među 170 jedriličara iz više od 60 zemalja, bori za jednu od preostalih 12 pozicija koje vode na Olimpijadu.

Na Svjetskom prvenstvu se četiri dana voze kvalifikacije onda se takmičari djele na zlatnu, srebrnu i bronzanu grupu. Prema predviđanjima i ovogodišnjoj formi Dukić je mjesto u srebrnoj grupi, što bi po mišljenju njegovog trenera, Splićanina Vedrana Mandića bilo dovoljno da već u kvalifikacijama naš jedriličar osvoji poziciju koja znači put za London.

“Ova greška ne mora da košta mnogo i doboro je što se desila prvoga dana, pošto se u generalnom plasmanu od 14 regata odbacuju dva najlošija plasmana, ali mora da se smiri i da maksimalno skoncentrisano odradi cijelo ove takmičenje jer ima ogromnog potencijala”, kazao je Mandić.

Podsjetiom da za Olimpijadu svaka država ima pravo na jednog takmičara, a mjesta ima za 48 zemalja. Do sada je 35 država izborilo mjesto na Olimpijskim igrama kroz kvalifikacije i jedno je rezervisano za domaćina.

Milivoj u sobi sa Vujasinovićem

Milivoj je u sobi sa Milanom Vujasinovićem iz Splita koji je među deset najboljih u svijetu u klasi laser standard i sa kojim stalno trenira pod nadzorom Vedrana Mandića:

„Nevjerovatno mnogo sam naučio od njih i nevjerovatno dobro su me prihvatili, jer sam praktično postao dio ekipe'', kaže Dukić za svoje hrvatske kolege.

Upravo će 6. maja Vujasinović sa preostalih top devet jedriliačara imati revijalnu regatu u samoj Marini Boltenhagen, a nagradni fond koji će podijeliti tri prvoplasirana u toj regati iznosi 2.500 eura koje obezbjeđuje Audi

VIP usluge i mi

Koliko se u svijetu daje pažnje jedrenju govori i činjenica da je Audi generalni sponzor Svjetskog prvenstva za samo jednu klasu, istina najbrojniju na svijetu, ''laser standard''.

Tako da je oficijelno vozilo prvenstva naravno Audi, ali luksuzni Audi Q7 i njime se obavljaju svi transferi osoba povezanih sa prvenstvom, pa je tako i novinar ''Vijesti'' imao priliku da osjeti usluge Audi VIP servisa.

Naime najbliži aerodrom Boltenhagenu, gradiću u kojem se održava takmičenje, je Hamburg gdje je potpisnika ovih redova dočekao pravi vozač iz filmova u odijelu i sve kako to pravila propisuju, naravno sa tablom Audi – Vijesti Montenegro, preuzeo prtljag, došao automobilom do pred izlaz iz aerodroma otvorio vrata i sve radio kao da je riječ o nekoj holivudskoj divi.

Naravno, profesinalni odnos je brzo završio, jer prosto nije novinarski sa nekim se voziti dva sata a ne pričati i ispostavilo se da je vozač porijeklom sa naših prostora, tačnije da je rođen u Sarajevu, ali da od svoje šeste godine živi u Njemačkoj i naravno jako dobro priča naš jezik.

Tako da je poslije petnaestak minuta strogo poslovnog razgovora na engleskom jeziku uslijedilo sat i po "čavrljanja" na našem jeziku.

Bonus video: