IZVJEŠTAJ ZASTUPNICE CRNE GORE PRED EVROPSKIM SUDOM

Za "izvršnu pravdu" iz Strazbura 246.066 eura

Pavličić: Sudski postupci protiv Crne Gore pokazuju i šta treba mijenjati u pravnom sistemu države
159 pregleda 0 komentar(a)
Valentina Pavličić, Foto: Luka Zeković
Valentina Pavličić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.05.2018. 16:54h

Više od 63 odsto novca, koji je prošle godine isplaćen iz državnog budžeta za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, otišlo je zbog odbijanja crnogorskih sudova da izvrše svoje pravosnažne presude.

To proizilazi iz Izvještaja Valentine Pavličić, zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za 2017.

U dokumentu koji je usvojila Vlada, navodi se da je lani 388.918 eura potrošeno iz budžeta za izvršenje presuda Strazbura i to onih kojima je utvrđena povreda prava, ali i za poravnanja.

“Od toga je 246.066 eura isplaćeno podnosiocima predstavki za isplatu dosuđenih iznosa presudama nacionalnih sudova koje su ostale neizvršene sa obračunatim izvršenjima. Po osnovu presuda iznos je 81.641 euro, a po osnovu prijateljskih poravnanja 279, 647 eura. ”, navodi se u Izvještaju.

Zbog velikih rashoda, Vlada je sredinom maja usvojila sugestiju Pavličić da se ubuduće dosuđeni iznosi isplaćuju sa pozicija resornih ministarstava kako bi se povećala odgovornost, a da Centar za obuku sudija i tužilaca kao i Sudski savjet urade sve da se smanjii broj predstavki pred Strazburom. Pavličić je ukazala da sudski postupci protiv Crne Gore pokazuju i šta treba mijenjati u pravnom sistemu države.

Objasnila je da je najveći broj naknada na ime nematerijalne štete donijet zbog predugog trajanja sudskih postupaka. To, kako se dodaje, nameće zaključak da domaći pravosudni sistem nije odgovorio potrebama razumnog roka za suđenje i u tom dijelu treba poraditi na podizanju standarda. To što se u izvještajima navodi da su sudovi “završili veliki broj starih predmeta”, kako objašnjava Pavličić, ne znači da su oni završili obavezu. Već da bi Ustavni sud trebalo više da primjenjuje praksu Strazbura.

Predugo trajanje upravnih postupaka je nešto na šta se građani takođe veoma često žale Evrpskom sudu, ukazuje se na izvještaju.

Preporučujemo za Vas