Dukić počinje trku za olimpijsku vizu

Dukić se za ovo takmičenje prethodnih mjeseci spremao uglavnom u Splitu sa hrvatskim jedriličarima koje trenira upravo Mandić, a koji su trenutno u samom svjetskom vrhu.
0 komentar(a)
jedrenje Boltenhagen, Foto: Nils Bergmann
jedrenje Boltenhagen, Foto: Nils Bergmann
Ažurirano: 04.05.2012. 14:07h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Boltenhagen - „Milivoj će se, ukoliko sve bude normalno, kvalifikovati već 7. maja za Olimpijske igre“, kazao je sinoć za „Vijesti“, Vedran Mandić, trener našeg reprezentativca u jedrenju Milivoja Dukića.

Mladi Novljanin od danas počinje svoju misiju za plasman na Olimpijadu, i to na Svjetskom prvenstvu za klasu laser standard u malom njemačkom gradiću Boltenhagenu.

Do sada je 35 zemalja u klasi Laser standard već osvojilo plasman u London, a preostalih 25% mjesta popuniće takmičari iz 12 najbolje plasiranih država na na prvenstvu u Boltenhagenu.

Dukić se za ovo takmičenje prethodnih mjeseci spremao uglavnom u Splitu sa hrvatskim jedriličarima koje trenira upravo Mandić, a koji su trenutno u samom svjetskom vrhu.

Ipak, posljednje testiranje pred Svjetsko prvenstvo naš reprezentativac je imao na 44. Svjetskom kupu koji se od 20. do 27. aprila održavao u francuskom gradu Ieru, gdje je mladi hercegnovljanin od 106 takmičara zauzeo 47. poziciju, ali su samo dva njegova direktna konkurenta za put London bili ispred našeg jedriličara. Sagledavajući

„Prve četiri trke su kvalifikacione i imamo 170 takmičara iz 61 zemlje od kojih se jos 27 bore za preostalih 12 mjesta za Olimpijadu. Milivoj je trenirao i radio praktično sa najboljim jedriličarima i siguran sam da on trenunto posjeduje kvalitet da obraduje sve u Crnoj Gori osvajanjem bodova koji bi obezbjedili da se plasira na jednu od preostalih pozicija za London. On je to već mogao uraditi u Pertu u decembru prošle godine, ali je platio danak neiskustvu. Medjutim sada je mnogo ozbiljnije radio na svim poljima, ima iza sebe jednu veliku školu iz Australije i siguran sam da ovoga puta neće biti problema“, optimista je Mandić, koji je trener hrvatske reprezentacije sa kojom se Milivoj Dukić pripremao prethodnih mjeseci.

Uslovi su prethodnih dana bili dobri za jedrenje jer je vrijeme uglavnom bilo vedro sa vjetrom jačine oko 20 čvorova, jedino je juče bilo nešto slabijeg vjetra i malo oblačno, međutim organizatori očekuju da će vrijeme poslužiti sve takmičare koji će se u sljedećih sedam dana boriti za plasman na najveću sportsku smotru.

Svečano otvaranje ''Audi Laser World Championship 2012’’ bilo je sinoć u 19.30 minuta, a otvorio ga je Andreas Kristiansen, predsjednik njemačkog jedriličarskog saveza.

Pošto se Boltenhagen nalazi na Baltičkom moru i udaljen je od Hamburga 120 kilometara, a od granice sa Danskom nekih 200 kilometara, dok od Podgorice ima nešto više od 2.000 kilometara, potpisnik ovih redova je stigao kasno pa je naš reprezentativac već bio u krevetu spremajući se za današnju trku.

Međutim iako je bilo nešto blizu 22 sata, u Boltenhagenu je praktično još bilo dnevno svijetlo, jer je u ovo doba godine dan na dalekom sjeveru veoma dugačak.

Bonus video: