Projekcija filma o Marini Abramović na Cetinju

Specijalna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“ biće održana u 20 sati u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 07:58h

Specijalna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“ reditelja Metjua Ejkersa, prema želji slavne umjetnice, biće održana večeras u 20 sati u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju.

Dio filma “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“ sniman je u Crnoj Gori 2010. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture. Film o životu svjetski poznate umjetnice govori, između ostalog, i o pripremama za veliku retrospektivu njenog rada u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku 2010. godine, tokom koje je kroz više od 600 sati programa rekonstruisala preko pedeset radova.

Tim performansom predstavljen je njen četrdesetogodišnji rad kojim redefiniše umjetnost, koristeći tijelo kao sredstvo za ispitivanje psihofizičkih granica, kreirajući performanse koji šokiraju, izazivaju i pogađaju.

“Kada sam se prvi put susreo sa legendarnom umjetnicom radikalnog performansa, Marinom Abramović, istog trenutka sam bio iznenađen i zaveden njenom toplinom i šarmom. Još više me je oduševila njena bezuslovna spremnost da cio svoj život iznese pred moj objektiv, što je rijetkost u svijetu dokumentarnog filma.

Marina je osoba koja je tokom cijele svoje karijere pokušavala da granicu između stvarnog života i umjetnosti učini manje vidljivom”, riječi su reditelja Metjua Ejkersa koji ističe da je na početku snimanja sebi nametnuo dva cilja - otkriti na koji način približiti temu široj publici, a ne samo malobrojnima iz svijeta umjetnosti i, s druge strane, izbjeći bilo kakvu mogućnost stvaranja jednoličnog biografskog filma. Film “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“ prvi put je prikazan ove godine na Sandens festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama, a nedavno je na Filmskom festivalu u Berlinu osvojio Nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Bonus video: