Pjesnici čitali poeziju ispred ANB-a: Radite za građane, ne za kriminalce

"Mi smo sada ispred kuće riječi gdje su arhivirane mnoge naše riječi", rekao je Balša Brković
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 19:32h

Sa večerašnje protestne književne večeri u organiziciji MANS-a i nezavisnih medija, koji je održan ispred sjedišta Agencije za nacionalnu bezbijednost, upućena je poruka toj instituciji, ali i svim drugim državnim insitucijama da rade u korist građana a ne kriminalaca.

Glavni i odgovorni urednik "Vijesti", Mihailo Jovović, kazao je da vjeruje da u ANB-u ima poštenih ljudi koji bi da rade za državu, a ne za vlast i pozvao tu instituciju da prestanu da prisluškuju i prate nevladine organizacije i nezavisne medije već kriminalce koji su prava prijetnja za nacionalnu bezbjednost.

Autor: Zoran Bojović

Urednik "Dana", Nikola Marković je kazao da Crna Gora danas slavi još jedan dan medija u godinama kad nije rasvjetljeno ubistvo njihovog glavnog i odgovornog urednika Duška Jovanovića.

On je kazao da u ANB-u možda i danas sjedi jedan od nalogodavaca tog ubistva.

Marković je kritikovao državne medije zalažući se za lustraciju u svim državnim institucijama pa i tim medijima.

Književnik Balša Brković je kazao da poezija ne smije da ćuti.

"Mi smo sada ispred kuće riječi gdje su arhivirane mnoge naše riječi. Zato ćemo večeras da im glasno kažemo još neke za koje ne moraju koristiti posebne uređaje", rekao je Brković.

Brković je izrecitovao svoju novu pjesmu "Diktatorski bluz", dok je pjesnikinja Dragana Tripković okupljenim izrecitovala svoju pjesmu "Kurve i umjetnici".

"To je zapravo magijski ritual istjerivanja duhova prošlosti iz jedne institucije koja je po porijeklu staljinistička, koliko god se danas trudila da se odjene evropskim ruhom", kazao je ranije Brković.

"Poezija je nekada bila punopravan stanovnik ulica i trgova, prostora koji pripadaju slobodnim ljudima, a pjesnici moraju to uvijek znati", rekla je ranije Tripković.

Skup kojem je prisustvovalo 20-ak građana je obezbjeđivala policija.

Galerija

Bonus video: