Stražar u ZIKS-u skinuo kredit sa računa djevojke koja je došla u posjetu momku

Ratković je priznao da je u neznanju potrošio novac sa sporne kartice igrajući igrice, telefonirajući, a čak je i svojoj supruzi dopunio račun sa 20 eura
281 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 07:38h

Službenik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Mladen Ratković iz Rožaja koji je u avgustu prošle godine potrošio 30 eura sa tuđe kartice za mobilni telefon i na taj način zloupotrijebio službeni položaj, disciplinski je kažnjen i raspoređen na drugo radno mjesto, saopšteno je “Vijestima” iz ZIKS-a.

"Protiv službenika Mladena Ratkovića je vođen disciplinski postupak u kojem je na osnovu izvedenih dokaza oglašen odgovornim za učinjeni disciplinski prekršaj iz člana 59 st.1 t.4 u sticaju sa čl.59 st.1 t.13 Zakona o državnim službenicima i namještenicima i izrečena mu je odgovarajuća disciplinska mjera. Takođe, službenik Ratković raspoređen je na drugo radno mjesto“, odgovorili su iz uprave ZIKS-a.

Prekrašaj koji je Ratković počinio tretira se kao teži disciplinski prekršaj, a tačke 4 i 13 su zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi i povreda radnih obaveza koja ima teže posljedice za stranke ili državni organ. Po članu 60 Zakona o državnim službenicima , disciplinske mjere za teži disciplinski prekršaj su novčana kazna u iznosu od 20 do 30 procenata zarade isplaćene za mjesec u kojem je prekršaj počinjen ili prestanak radnog odnosa.

S obzirom na to da se u odgovoru navodi da je Ratković premješten na drugo radno mjesto, onda je “odgovarajuća disciplinska mjera” umanjenje plate, a ostaje nejasno kako je Ratkoviću plata mogla biti umanjena za mjesec u kojem je prekršaj počinjen kada je slučaj otkriven tek nakon mjesec dana.

Dopunio i ženi račun sa 20 eura

Ratković je prekršaj napravio dok je radio na prijavnici spuškog zatvora, a na štetu S.M. iz Sutomora koja je 18. avgusta 2011. godine došla u posjetu svom momku B.K.. Njoj su prilikom pretresa službenici na prijavnici među stvarima pronašli i oduzeli tri SIM kartice. Pri izlasku iz ZIKS-a djevojka nije uzela kartice, a nakon tri dana on je sa jedne od kartica skinuo oko 30 eura kredita.

Slučaj zloupotrebe bi vjerovatno bio zataškan da djevojka nakon mjesec dana nije tražila da joj se vrate kartice, a potom nakon provjere utvrdila da na jednoj fali kredit.

Navodno, tada je Ratković priznao da je on u neznanju potrošio novac sa sporne kartice igrajući igrice, telefonirajući, a čak je i svojoj supruzi dopunio račun sa 20 eura. On je ponudio da djevojci vrati potrošeni novac koji je S.M. uzela, ali i prijavila cijeli slučaj jer nije željela da službenici prođu nekažnjeno.

Zbog rodbinske veze sa Magdalinićem ostao na poslu?

Izvor “Vijesti” iz ZIKS-a tada je kazao da slučaj pokušava zataškati pomoćnik direktora Zoran Magdalinić jer mu je Ratković navodno rođak, ali je direktor Milan Radović negirao te navode.

“Ne znam da li je on njegov rođak ili ne, ali znam da to nije tačno. Istina je da je upravo Magdalinić kada je čuo za slučaj pokrenuo disciplinski postupak protiv trojice službenika”, kazao je Radović tada “Vijestima”.

Pojedini službenici ZIKS-a smatraju da upravo zbog rodbinske veze sa Magdalinićem, Ratković nije kažnjen kako je očekivano, udaljenjem sa posla.

“To nije prvi put da se pokaže da ne važe za sve ista pravila. Dešavalo se da službenici za manje prekršaje ostaju bez posla, a za ovo djelo je predviđena kazna zatvora, ipak upravi i onim službenicima koji su im slijepo odani, važnije je da otkriju ko od službenika i osuđenika komunicira sa novinarima 'Vijesti' nego da rade po zakonu”, kazao je jedan od službenika.

Novi radni raspored

Uprava provjerava svaku pojedinačnu prijavu osuđenika na rad i postupanje zaposlenih u ZIKS-u, pa tako i pritužbu na postupanje službenika Velimira Perovića, kazali su “Vijestima” iz ZIKS-a. Tog službenika nekoliko osuđenika i njihove porodice pominjali su u pismima dostavljenim redakciji, kao osobu koja ih fizički zlostavlja...

“Uprava ZIKS-a, ispitujući svaku konkretnu pritužbu na rad Perovića nije utvrdila nijedan elemenat zbog kojeg bi mogao biti pokrenut disciplinski postupak. Njegov dugogodišnji rad i iskustvo su ocijenjeni kao visoko profesionalni. Međutim, zbog odlaska jednog broja službenika u penziju i formiranja nekih novih odjeljenja u ZIKS-a, kao i unapređenja rada ZIKS-a pristupilo se određenim kadrovskim promjenama.

Perović je sa mjesta rukovodioca Sektora obezbjeđenja raspoređen u Sprovodničku grupu Istražnog zatvora Podgorica, odgovoreno je iz ZIKS-a. Pored Perovića, nedavno je još nekoliko službenika dobilo nova zaduženja. Dejan Bauković raspoređen je na mjesto rukovodioca Sektora obezbjeđenja u KPD Podgorica u Odjeljenju za duge kazne, koje je nedavno formirano.

Na mjesto načelnika Istražnog zatvora Podgorica raspoređen je Dušan Bijelić, doskorašnji načelnik zatvora za kratke kazne, a na njegovo mjesto raspoređen je Jovan Zečević. Zaduženja Zečevića koji je bio načelnik sektora za tretman preuzeo je pravnik Milan Radović.

Galerija

Bonus video: