Kolosalna prilika za Milivoja Dukića

Potrebno je da Dukić u sedam regata osvoji dovoljno bodova i plasira se na bilo koju poziciju pod uslovom da ispred njega budu takmičari iz ne više od 11 različitih država
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 12:13h

U njemačkom gradiću Boltnehagenu, na Baltičkom moru, danas zvanično počinje ”Audi Laser World Championship 2012” - Svjetsko prvenstvo u jedrenju za olimpijsku klasu “laser standard”.

Među svjetskom elitom u ovoj disciplini našu će zemlju predstavljati mladi Novljanin, Milivoj Dukić, koji će u Njemačkoj pokušati i da se izbori za jedno od 12 preostalih mjesta za Olimpijske igre u Londonu.

Prema najavama organizatora na prvenstvu u Boltenhagenu nastupiće 170 takmičara iz 60 različitih država, a da bi Crna Gora imala svoga predstavnika u Londonu, potrebno je da naš najbolji jedriličar u sedam regata osvoji dovoljno bodova i plasira se na bilo koju poziciju pod uslovom da ispred njega budu takmičari iz ne više od 11 različitih država.

Do sada je 35 zemalja u klasi “laser standard” već osvojilo vizu za OI, a preostalih 25 odsto mjesta popuniće takmičari iz 12 najbolje plasiranih država na prvenstvu u Boltenhagenu.

Dukić je u decembru imao prvu šansu da obezbijedi plasman na Olimpijske igre, ali je nije iskoristio. Na ISAF (Svjetska jedriličarska organizacija) prvenstvu u australijskom Pertu, 18-godišnji hercegnovski jedriličar je poslije odličnih rezultata podlegao neiskustvu i posljednje dvije regate, na kojima je trebalo da potvrdi dobre plasmane iz prethodnih osam trka, nije odjedrio na nivou forme koju je pokazivao od početka takmičenja.

Dukić je posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Australiji na završnim regatama zauzeo 44. i 38. mjesto, što mu je ukupno donijelo 78. poziciju u klasi “laser”.

To i nije loš rezultat, međuitm, Dukić na kraju nije imao sreće, jer su jedriličari koji su bolje plasirani od njega reprezentativci 36 različitih zemalja, što znači da Crna Gora nije obezbijedila jedno od prvih 35 mjesta koje je značilo plasman u London.

"Očigledno da se Milivoj nije mogao izboriti sa prevelikim pritiskom činjenice da je na pragu velikog uspjeha. Ipak on nema puno iskustva na ovakvim takmičenjima, uostalom to mu je bilo prvo ISAF svjetsko prvenstvo u apsolutnoj kategoriji i prvo prvenstvo na Laseru".

"To je najvjerovatnije i uticalo da u posljednjim regatama njegovo jedrenje bude daleko ispod onoga što je pokazao prethodnih dana. Međutim, sada se odlično spremao, radili smo dosta na njegovoj i fizičkoj i psihičkoj pripremi i mislim da će nas obradovati osvajanjem jedne od preostalih 12 viza za put u London", rekao je za “Vijesti” predsjednik Dukićevog jedriličarskog kluba ''Jugole Grakalić'' i član rukovodstva Jedriličarskog saveza Crne Gore, Predrag Vukčević.

On je podsjetio da je Dukić prethodnih mjeseci trenirao uglavnom u Splitu sa hrvatskim trenerima i jedriličarima koji su trenutno u samom svjetskom vrhu.

Ipak, posljednje testiranje pred ovo važno takmičenje naš reprezentativac je imao na 44. Svjetskom kupu koji se od 20. do 27. aprila održao u francuskom gradu Ieru (Hyères), gdje je Dukić od 106 takmičara zauzeo 47. poziciju, ali su samo dva direktna konkurenta za put London bila ispred našeg jedriličara.

Dukić je iz Francuske otputovao pravo u Boltenhagen gdje je prethodnih dana trenirao i imao zvanična mjerenja, a prvu od sedam trka će imati u petak od 11 časova.

Bonus video: