Smrtonosni metak prošao kroz aortu

Vještaci medicinske i balističke struke dr Dragana Čukić i Milovan Mihailović izjašnjavali se o ubistvu Adalberta Šuta i Vladimira Rakočevića
287 pregleda 0 komentar(a)
Jadranska straža, Foto: Arhiva Vijesti
Jadranska straža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.05.2012. 18:16h

Izjašnjenjem dr Dragane Čukić, vještaka medicinske struke i balističara Milovana Mihailovića, pred vijećem sudije Dragoja Jovića u Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje za ubistvo Vladimira Rakočevića i Adalberta Šuta i ranjavanje Vladimira Jankovića i Željka Jankovića u bašti restorana “Jadranska straža”.

Dr Čukić je ostala kod ranije datih objašnjenja o povredama kod stradalih, kao i kod obdukcionih zapisnika. Seriju pitanja na koja su se na glavnom pretresu tražili odgovori, pokrenuo je advokat Borivoje Borović. On je tražio da se vještak izjasni o obliku i vrsti rane, te da odredi daljinu pucanja na stradale.

“Sa sudsko-medicinskog aspekta, rane mogu biti nanijete iz daljine i blizine, a blizina se dijeli na relativnu i apsolutnu blizinu. Povrede nanijete iz daljine, predstavljaju rane kod kojih je otvor usta cijevi vatrenog oružja veći od 60 od 70 centimetara od tijela. Iz apsolutne blizine nastaju povrede prislanjanjem oružja na tijelo ili najviše četiri milimetra udaljeno od površine kože. Relativna blizina predstavlja rastojanje za “kratke cijevi” od četiri milimetra pa do 60-70 centimetara”, kazala je dr Čukić ukazujući na teoriju.

Potom se prešlo na praksu, pa je usljedilo pitanje koje rane su Adalbertu Šutu nanijete iz blizine, uz podsjećanje da je dr Čukić na tijelu pokojnog našla tri barutne čestice.

“Uradila sam difenilaminsku probu kojom se utvrđuju nitrati, i ona je bila slabo pozitivna na rani na prednjoj lijevoj strani trbuha. To bi značilo da je nanesena iz relativne blizine, s tim što se ograđujem u smislu da li se ove čestice mogu prenijeti. Ne mogu da kažem odakle su tu, ali ja sam ih našla. Treba da se izjasni vještak hemijske struke, jer je nelogično da ih ima na trbuhu, a nema na garderobi".

Advokat Dragoljuba Đukanovića zanimalo je koji je projektil pogodio Rakočevića, te šta je, prilikom obdukcije, izvađeno iz njegovog tijela

Advokat Dragoljuba Đukanovića zanimalo je koji je projektil pogodio Rakočevića, te šta je, prilikom obdukcije, izvađeno iz njegovog tijela.

Dr Čukić apsolutno isključuje mogućnost da je rana na lijevom ramenu kod Rakočevića nastala od rikošeta

Na garderobi Rakočevića i Šuta, te Jankovića nijesu nađene barutne čestice i na njih je pucano sa daljine većoj od 90 centimetara, podsjetio je Borović na nalaz vještaka hemijske struke. Dodajući da se njeno izjašnjenje ne razlikuje od ranije datih na suđenju, dr Čukić je kazala da se može prihvatiti mišljenje vještaka hemijske struke da je pucano sa veće daljine od 90 centimetara, te da je apsolutno relevantno jer koristi tabele za svako oružje posebno.

Imajući u vidu da je iz Rakočevićevog tijela izvađen deformisan projektil težine 6,9 grama, advokat Đukanović je pitao balističara Mihailovića da li može isključiti mogućnost da je pogođen hicem kalibra 9 milimetara, te otkuda ova razlika.

“Više faktora odlučuje da li je pogođen rikošetom ili direktno. Postoji razlika kod ulazne rane, jer kod rikošeta, ima nepravilan oblik i poprima oblik same deformisanosti projektila. Rakočevićeva rana je pravilnog izgleda, a projektil je mogao da se deformiše od udara u kost i da izgubi dio mase, u ovom slučaju je izgubio 1,1 gram. Kako u spisima postoji opis - deformisan je projektil u obliku pečurke, to bi značilo o direktnom udaru vrha projektila u tvrdu prepreku”, otklonio je dilemu balističar.

Dr Čukić je dodala da se apsolutno isključuje mogućnost da je rana na lijevom ramenu kod Rakočevića nastala od rikošeta, jer je kružnog oblika i pojasnila kako je projektil deformisan.

“Hitac je na putanji, više puta naišao na kosti u tijelu i zbog toga je deformisan. Pogođena je kost lijevog ramenog zgloba, i to su velike kosti, zatim dio lopatice i ključnjače. To je drugi po veličini zglob čovjekovog tijela. Ne može se raditi o rikošetu jer takav projektil ne bi imao snage da prođe kroz rameni zglob i još tri kosti.

Radivoje Rakočević, otac pokojnog Vladimira, pitao je da li su pogođeni dum-dum mecima, ali je balističar otklonio tu dilemu.

“Ovo nema veze sa dum-dum mecima. Korišćena je obična municija”, zaključio je Mihailović.

Suđenje se nastavlja 25. juna.

Optužnica

Prema navodima optužnice, Dragan Đ. Zindović, Radojica S. Zeković, Aleksandar S. Zečević i Rajko D. Knežević, okrivljeni su da su 13. septembra 2007. godine u kafe-baru “Jadranska straža” u Budvi, ubili Šuta i Rakočevića, te pokušali su da ubiju Vladimira i Željka Jankovića.

Oko 18 sati, nakon što su po prethodnom dogovoru Rakočević, Šuto i Jankovići ušli u baštu ''Jadranske straže'' u Budvi, okrivljeni su, iz već pripremljenog oružja, tri pištolja i revolvera, prema njima ispalili više hitaca. Rakočević i Šuto zadobili su povrede od kojih su preminuli na mjestu obračuna, dok su Jankovići s teškim povredama prevezeni u bolnicu u Risnu – piše u optužnici.

Bonus video: