Ajrton Sena, 18 godina od tragedije

Sena koji je u bolidu Vilijamsa počeo trku sa pol pozicije izletio je sa staze i pri brzini od 218 km/h udario u betonski zid.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 12:21h

Prije tačno 18 godina desila se najveća tragedija u istoriji Formule 1. Trostruki osvajač tog takmičenja (1988, 1990. i 1991.) i po mnogima najbolji vozač svih vremena, Ajrton Sena da Silva, poginuo je na trci za Veliku nagradu San Marina u Imoli.

Odmah na početku trke zbog sudara Pedra Lamija i J.J. Lehta na stazu je izašlo bezbjednosno vozilo. Nakon šest krugova bezbjednosno vozilo se sklonilo sa staze, a trka je nastavljena. Nažalost, samo krug kasnije dogodila se tragedija.

Sena koji je u bolidu Vilijamsa počeo trku sa pol pozicije izletio je sa staze i pri brzini od 218 km/h udario u betonski zid.

Sena je bio poznat pod nazivom "kišni čovjek" zbog nevjerovatnog umijeća vožnje pri teškim uslovima. Sve tri titule osvojio je kao vozač Meklaren.

I dalje se prepričava Senina trka iz 1993.godine, vožena za Veliku nagradu Evrope u Donington Parku, kada je Brazilac u jednom krugu ospio da obiđe prva četiri vozača (Šumahera, Vendlingera, Hila i Prosta) i tako sa petog mjesta izbije na pol poziciju.

Sena ima sestrića u Formuli 1, Bruna Senu, čije je vozačke sposobnosti on uvijek hvalio, a koji je sada vozač Renoa.

Ajrton Sena je učestvovao na 162 trke, 80 puta se peo podijum i ostvario 41 pobjedu i tri šampionske titule.

Bonus video: