Mersudin i Amina Kalić pred sudijom 30. maja

Određen datum glavnog pretresa odbjeglom Rožajcu, njegovoj supruzi i bratu
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 10:58h

Drago Konatar, sudija specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Bijelom Polju, zakazao je za 30. maj početak glavnog pretresa odbjeglom Rožajcu Safetu Kaliću(42), njegovom pritvorenom bratu Mersudinu (54) i supruzi Amini (29) zbog produženog krivičnog djela pranja novca.Vanpretresno vijeće višeg suda, na predlog Vrhovnog državnog tužilaštva, protekle sedmiice je donijelo rješenje da se Safetu za kojim je raspisana međunarodna potjernica, sudi u odsustvu..

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca Hasana Lukača, tereti Kaliće da su se od 2005. do juna prošle godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da potiče od krivičnog djela „neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenog od kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu od 8.523.308 eura.

Mersudin i Amina Kalić uhapšeni su 27. jula prošle godine u Rožajama. Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je krajem decembra pritvor Amini Kalić.

"Vanpretresno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju je nakon podignute optužnice donijelo odluku da se okrivljenoj Amini Kalić ukine pritvor i umjesto njega izreknu mjere nadzora zabrana napuštanja boravišta, obaveza svakodnevnog javljanja okrivljene policijskim organima i privremeno oduzimanje pasoša i lične karte", navedeno je u obrazloženju.

Milionska imovina odbjeglog Safeta Kalića i njegovih najbližih rođaka privremeno je oduzeta do okončanja sudskog postupka.

Galerija

Bonus video: