SIMPTOMI

Evo kako da prepoznate manjak vitamina E

Kako biste spriječili nedostatak ovog vitamina i sačuvali zdravlje, redovno jedite namirnice koje su bogate vitaminom E, kao što su biljno ulje, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice od integralnog zrna i proizvodi od žitarica
209 pregleda 0 komentar(a)
bol, noga, Foto: Shutterstock
bol, noga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.05.2018. 16:14h

Nedostatak vitamina E je rijetka pojava i trebalo bi da dovoljnu količinu ovog važnog vitamina unosimo preko hrane, a evo koji simptomi ukazuju da nam nedostaje, piše Lepa & srećna.

Vitamin E je neophodan za zdravlje kože, očiju i zaštitu tijela i ćelija od opasnih bolesti i infekcija. Stručnjaci ističu da svaka žena treba da unese najmanje 3 mg vitamina E dnevno, a muškarac 4 mg.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina E su: otežano kretanje i neravnoteža, bol u mišićima i osjećaj slabosti, iznenadni problemi sa vidom i poremećeno funkcionisanje organa i cijelog organizma.

Ukoliko osjećate navedene simptome, hitno idite kod ljekara koji će vam vjerovatno prepisati tablete vitamina E, odnosno kao dodatak ishrani. Ako pijete tablete vitamina E, onda nikako ne smijete da ih uzimate na svoju ruku jer hipervitaminoza dovodi do krvarenja i sporog zarastanja rana.

Kako biste spriječili nedostatak ovog vitamina i sačuvali zdravlje, redovno jedite namirnice koje su bogate vitaminom E, kao što su biljno ulje, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice od integralnog zrna i proizvodi od žitarica..