Baština Bara i Barana na internetu

"Prezentacija dokumenata je organizovana unutar tematskih cjelina “Bilo, ne ponovilo se”, “Društveno-politički život”, “Državne institucije”
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 18:14h

U sklopu ovogodišnje “Nedjelje arhiva”, a povodom obilježavanja vrijednog jubileja 25-godišnjice rada Arhiva u Baru, Arhivski odsjek Bar priredio je prvu internet izložbu „O Baru i Baranima kroz fondove barskog arhiva“.

Na internet adresi www.arhivbar.blogspot.com hronološki je postavljeno 350 dokumenata, fotografija i novinskih članaka u posjedu barskog arhiva koji predstavljaju period 1919-1979.

"Prezentacija dokumenata je organizovana unutar tematskih cjelina “Bilo, ne ponovilo se”, “Društveno-politički život”, “Državne institucije”, “Privreda i saobraćaj”, “Prosvjeta i kultura”, “Zdravstvo i socijalni rad“, te “Svakodnevica i sportski život Barana”" kazala je “Vijestima” rukovoditeljka barskog arhiva Jasmina Rastoder.

Ona je istakla da je cilj Internet izložbe da privuče mlađe posjetioce, jer je do sada na prezentaciji izložbi klasičnim, uobičajenim putem u prigodnim salama bio prisutan, nažalost, veoma mali broj mladih ljudi.

"Izložbom takođe želimo skrenuti pažnju javnosti na postojanje obimne arhivske građe koja omogućava preciznu rekonstrukciju prošlosti ovoga kraja, mogućnost njenog korišćenja, kao i stručne, naučne i kulturne valorizacije arhivske institucije uopšte", rekla je Rastoder.

Bonus video: