HAPS: Nova predstava po tekstu Dragane Tripković

"Riječ je o začudnoj drami, magijskom realizmu, ekspresivnom dramskom predlošku koji preuzima samo Kortasarovu inicijalnu situaciju"
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 12:33h

Predstavom Crnogorskog narodnog pozorišta "Lasice", po tekstu Bojane Mijović, a u režiji Stevana Bodrože, u ponedjeljak 30. aprila biće završen 17. HAPS.

Vikend pred festivalsku završnicu i saopštenje odluke o dodjeli plakete "Miloš Šami", kojom Hercegnovsko pozorište čuva uspomenu na svog reditelja, protekao je u znaku promocije novog projekta, predstave "Kirka", prema tekstu Dragane Tripković, a u režiji Slavenka Saletovića, trostrukog dobitnika nagrada Sterijinog pozorja.

U iščekivanju prve premijere, Dragana Tripković, apsolvent na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti i novinarka "Vijesti", predstavljena je novskoj publici kao pjesnikinja i dramaturg.

Začudna drama

O drami je govorio profesor Stevan Koprivica koji je kazao da je "Kirka" zasnovana na istoimenoj priči Hulija Kortasara.

"Hercegnovsko pozorište, za razliku od drugih institucija u Crnoj Gori ima sluha za mlade autore"

"Riječ je o začudnoj drami, magijskom realizmu, ekspresivnom dramskom predlošku koji preuzima samo Kortasarovu inicijalnu situaciju. Dragana Tripković potom vješto pravi dramsku priču koja se dešava u Boki, u vrijeme poslije zemljotresa 1979. godine, gradi storiju o zabranjenoj ljubavi između Anke, kojoj sredina stavlja na dušu smrt dva njena muža, i Toma, mladića 'čiste duše', spremnog da se u ime ljubavi suprotstavi roditeljskom autoritetu, pisanim i nepisanim regulama sredine, konvencijama", rekao je Koprivica.

On je kazao da je Tripković u toj drami uspješno inkorporirala motive ovdašnjih legendi, mitova, onostranog, te tamno naličje etnonasljeđa, ali svejedno uzroke i posljedice drame traži i nalazi u psihologiji i mentalitetu.

On je kazao da Hercegnovsko pozorište, "za razliku od drugih institucija u Crnoj Gori ima sluha za mlade autore koji svojim tekstovima pomjeraju međe u modernoj crnogorskoj dramaturgiji".

Dio male revolucije

Organizator HAPS-a i medijator večeri Vuk Vuković je "Vijestima" kazao da su kvalitet "Kirke" prepoznali u Ministarstvu kulture i Opštini Herceg Novi, pa su projekat finansijski podržali, i tako osnažili programsku orijentaciju Hercegnovskog pozorišta koja je minulih nekoliko godina zasnovana na premijerama i saradnji sa provjerenim rediteljima.

"Ne morate biti pjesnik da biste bili dramski pisac"

"Uvijek sam iznenađena programom koji koncipira HAPS upoređujući ga sa programom koji rade neke veće sredine i sa mnogo više finansijskih sredstava", kazala je Tripković.

"Ovdje se osjećam kao dio vaše male revolucije, borbe za pozorište i njegov sigurniji status, i nadam se da će 'Kirka' biti srećna u toj borbi", rekla je ona aludirajući na još aktuelne pritiske i pokušaje iseljavanja pozorišta i pozorišnog kluba iz zgrade u kojoj rade više od dvije decenije.

Na pitanje ima li dilemu - poezija ili drama - Dragana Tripković je odgovorila da tu dileme nema jer "ne morate biti pjesnik da biste bili dramski pisac".

Odabranu poeziju Dragane Tripković na promociji su kazivale glumice Hercegnovskog pozorišta Dragana Vlaović i Branka Knežević.

Bonus video: