U potrazi za sobom uz pomoć kraljevske ljubičaste

“Surova priroda Crne Gore”, kazao je, Barović na slikama Angeline Janjušević na momente izgleda kao fotografija.
222 pregleda 0 komentar(a)
Goran Barović, Angelina Janjušević, Foto: Svetlana Mandić
Goran Barović, Angelina Janjušević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.05.2018. 12:25h

Leonardo da Vinči je vjerovao da moć meditacije raste deset puta kada se obavlja pod ljubičastim svjetlom, dok je Ričard Vagner opere komponovao u sobi obojenoj u boju njegove inspiracije, u ljubičastu. Za ljubičastu kažu da je kraljevska boja, da podstiče na umjetnost i kreativnost.

To je boja sa kojom se akademska slikarka iz Nikšića, Angelina Janjušević, intenzivno druži od 2011. godine od kada je i krenulo njeno “putovanje” i traganje. Ona se nikšićkoj publici predstavila sa dvadesetak slika galerijskog i većeg formata, rađenih u tehnici ulje na platnu novijeg datuma iz ciklusa “Putevi”.

Izložbu, koja je organizovana u galeriji “Forum” i biće otvorena narednih petnaestak dana, otvorio je dr Goran Barović.

“Put kao pojam koji pripada duhovnoj baštini čovječanstva zasigurno je jedan od najintrigantnijih pojmova jer i danas potiče maštu i budi zanimanje velikog broja ljudi. Učenje o putu ostavština je velikih kultura prošlosti”, istakao je Barović.

“Surova priroda Crne Gore”, kazao je, na slikama Angeline Janjušević na momente izgleda kao fotografija.

“Prepoznatljivi pejzaži crnogorskih planina viđeni Angelininim okom i preneseni na platno odaju njihovu ljepotu, snagu i surovost koja ih krasi. Angelinine planine su okupane suncem i imaju poseban sjaj, pa iako surove i grube, izgledaju privlačno”, kazao je Barović.

Ovo je 21. samostalna izložba slikarke koja je učestvovala i na pet kolektivnih u zemlji i inostranstvu. “Putevi” su je osvojili 2011. i još želi da kičicom “hoda” po znanim i neznanim stazama.

“Put mora biti utaban i tvrd da bi bio siguran i da bi se njime moglo ići. Takav je i Angelinin put – čvrst, utaban, sa jasnim crtama pokazuje pravac kojim treba ići, daje dubinu i širinu, da skoro imate osjećaj da možete ući u prikazani prostor”, primijetio je Barović.

Umjetnica koja se novim slikarskim platnima, sa starom tematikom, predstavila sugrađanima, priznala je da se još uvijek traži na tom putu i da se nada da će se jednom pronaći.

“Ti moji putevi se svaki put mijenjaju zavisno od toga šta moje unutrašnje biće želi da kaže. I dalje se na tom putu, između neba i zemlje tragam, ubijeđena da ću se jednom pronaći. Za sada se još uvijek tražim na tom putu na kome postoje zamke koje ili moram izbjeći ili im doskočiti, ili ih prosto pobijediti”, kazala je umjetnica koja na njoj svojstven način godinama slikarskim platnima prikazuje lutanja, vječita traganja i povremena pronalaženja.

Bonus video: