U Herceg Novom završena međunarodna regata

Najbolja neitalijanska posada bila je sedmočlana ekipa jedriličarskog kluba ’’Jovo Dabović” Baošići, koja je sa svojim dvanaest metara dugačkim brodom “Vagabond”
0 komentar(a)
Prekojadranska regata krstaša “Terra da mare”, Foto: Nebojša Mandić
Prekojadranska regata krstaša “Terra da mare”, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 29.04.2012. 07:58h

Impresivna 24 metara dugača jedrilica “Idrusa”, klase Grand Mistrall iz gradskog jedriličarskog kluba Brindizi, juče ujutru je u 4 sata 49 minuta i 49 sekundi uplovila u hercegnovsku gradsku luku i prva je koja je u realnom vremenu stigla iz Italije u okviru jubilarne 10. prekojadranske regate krstaša “Terra da mare”.

Nepun minut poslije nje uplovila je nešto manja jedrilica “Fetch 4”, koja je zbog hendikepa i pobjednik regate.

Iz Barija ka Herceg Novom za ovogodišnje izdanje regate “Terra da mare” bila su prijavljena 54 broda, međutim krenulo ih je 46, od čega je pored najvećeg broja italijanskih jedrilica, bilo šest jedrilica sa crnogorskim posadama, tri sa srpskim i dvije sa ruskim.

Najbolja neitalijanska posada bila je sedmočlana ekipa jedriličarskog kluba ’’Jovo Dabović” Baošići, koja je sa svojim dvanaest metara dugačkim brodom “Vagabond” kroz cilj u hercegnovskoj luci ušla u 13 časova, 6 minuta i 35 sekundi, dakle poslije nešto malo više od 24 sata jedrenja preko Jadrana.

"U svakom slučaju možemo reći da je bilo dosta dobro. Vjetra je bilo od samog starta pa sve do nekih 40 milja prije cilja, kada nas je uhvatila bonaca. Ipak smo nekako uspjeli da dođemo do zaliva i unutra je već bilo drugačije, malo se podigao vjetar i uspjeli smo da prođemo kroz cilj", kazao je skiper jedrilice “Vagabond” Simo Dabović.

Za razliku od našeg najuspješnijeg broda, pobjednik regate je imao vjetra do samog ulaska u Boku, pa je na četiri milje od Luštice došao vrlo brzo, međutim, tada ih je uhvatila jutarnja bonaca.

"Plutali smo nekoliko sati bez vjetra pred ulazak u zaliv i tek kada smo uz pomoć specijalnih jedara za slab vjetar nekako uspjeli da prođemo između Mamule i Prevlake uhvatili smo, da tako kažem, kontinuitet kretanja i jako dobro završili trku. Vrlo sam zadovoljan jer smo uspjeli da odjedrimo odlično i da pobijedimo takvog konkurenta kao što je “Idrusa”, ali ono što je još ljepše je impresivna slika ulaska u ovaj prelijepi zaliv. Stvarno se uvijek radujem ovoj regati, i zbog dolaska ovamo i zbog kompletnog ugođaja koji ona donosi, a i značajna je jer nam je prva u godišnjem kalendaru", kazao nam je vlasnik pobjedničke jedrilice “Fetch 4”, Kaludio Santolikvido.

I zaista je bilo prelijepo juče gledati akvatorijum hercegnovskog zaliva preplavljen desetinama jedara, kao i gradsku luku popunjenu brodovima koji koštaju i desetine miliona eura, ali i gradske kafane i restorane ispunjene gostima prilično velike platežne moći.

Procjena je da je regata “Terra da mare” u Herceg Novi dovela više od 500 gostiju, jer je veliki broj pratilaca i članova porodica posada brodova, koji su kolima ili na neki drugi način došli u našu zemlju zbog regate.

U tom kontekstu je i činjenica da će samo pola godine nakon što je Herceg Novi proglašen gradom masline, a uz posredstvo i na inicijativu glavnog sponzora regate, jedne od najvećih italijanskih firmi za proizvodnju maslinovog ulja “Oliveti d’ Italia”, nakon uspješnih kontakata proteklih godina, biti potpisan protokol o saradnji u oblasti maslinarstva.

Organizatori regate koja je od ove godine u zvaničnom programu ISAF-a je Univerzitetski sportski centar Bari, a sa crnogorske strane jedriličarski klubovi “Jovo Dabović” iz Baošića i “Jugole Grakali2 iz Herceg Novog, a pokrovitelj Opština Herceg Novi.

Bonus video: