Zeleni čaj čuva desni

Muškarci koji redovno piju više zelenog čaja imaju bolje periodontalno zdravlje
244 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 18:17h

Kako jedna skorašnja studija pokazuje, ljudi koji redovno piju zeleni čaj imaju bolje stanje periodontalnog tkiva od onih koji to ne rade. Štaviše, ispitivanje je pokazalo da što se više čaja pije, to je i zdravstveno stanje mekih tkiva oko zuba bolje.

Podsjećanja radi, parodontopatija predstavlja hronično stanje koje se karakteriše zapaljenjem mekih tkiva i kosti koja se nalaze u okolini zuba. Ova zapaljenja su takođe povezana sa postojanjem drugih oboljenja, kao što su: oboljenja srca, ateroskleroza i dijabetes.

Studiju, koja je objavljena u američkom časopisu “Journal of Periodontology” (koji je, inače, naučni časopis Američkog udruženja periodontologa), je vodio Yoshihiro Shimazaki, sa Univerziteta Fukuoka u Japanu.

Prema njegovim riječima, “već dugo se spekluisalo da zeleni čaj ima mnoga ljekovita svojstva, a kako većina nas, sa zadovoljstvom, uživa u ispijanju istog, moje kolege i ja smo željeli da istražimo uticaj ispijanja zelenog čaja na periodontalno zdravlje, pogotovo imajući u obzir vezu između periodontalnog i opšteg zdravlja”.

Muškarci koji redovno piju više zelenog čaja imaju bolje periodontalno zdravlje

U istraživanje je bilo uključeno 940 muškaraca, starosti od 49 do 59 godina i ono je pokazalo da muškarci koji redovno piju više zelenog čaja imaju bolje periodontalno zdravlje od onih koji to rade u manjim količinama.

Pomaže kod upale desni

Ocjenjivanje zdravlja periodontalnih tkiva vršeno je na osnovu tri negativna indikatora: dubine periodontalnog džepa, nivoa pripojne gingive i probe krvavljenja.

Naučnici su otkrili da se svaki od ova tri indikatora poboljšava sa svakom šoljom zelenog čaja koja se popije u toku dana. Ovime se pokazala pozitivna korelacija između konzumacije zelenog čaja i poboljšanog periodontalnog zdravlja.

Kako bi pogoršanje ova tri indikatora bio znak povećanog zapaljenja, naučnici smatraju da zeleni čaj, preko antioksidanta katehina, djeluje na sprečavanje parodontopatije. Kao i svi ostali antioksidanti, tako i katehin djeluje antiimflamatorno na zapaljenske procese u ustima, te time doprinosi usporavanju procesa parodontopatije.

“Parodontolozi smatraju da je održavanje zdravih desni apsolutno kritično za održavanje tjelesnog zdravlja” ističe David Cochran, predjsednik Američkog udruženja periodontologa.

“Upravo zbog toga je veoma važno pronaći jednostavan način da se unaprijedi periodontalno zdravlje, kao što je, na primjer, redovno ispijanje zelenog čaja – nešto što je već znano da posjeduje benefite po zdravlje čovjeka”, kaže on.

(www.mojstomatolog.net)

Galerija

Bonus video: