Ishrana: Tri recepta za zdrave, osvježavajuće supe

Supa od graška, celera i nane. U loncu se zagrije kašika ulja, doda se veći isjeckan luk i kratko se prodinsta.
243 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 15:34h

Mogućnosti kombinovanja su tolike da možete stalno da pravite “premijerne” čorbe. Supe i čorbe sa raznim vrstama mesa su kod nas najčešće i dobro poznate.

Kad pojedete supu sa mesom, pojeli ste glavno jelo u svom obroku, pa nema potrebe za još jednim glavnim jelom. Iskoristili ste svoj bonus za kalorije.

Ovakve supe i čorbe mogu da budu povrmeni gosti u tanjiru, ali kada je glavno jelo sa mesom, mnogo mu je bolja prethodnica neka lagana supa od povrća.

„Blaža“ varijanta mesne supe je ona sa ribom. Priznajem da su moji favoriti supe skuvane „samo“ od povrća; one su ukusan, hranljiv, a istovremeno i dijetalni obrok.

Pomenuću ih nekoliko, čisto da vam dam ideju. Supe i čorbe su idealna prilika za kreiranje.

Miso supa – u lonac se sipa 1 l vode i stavi da prokuva, smanji se temperatura, da lagano vri.

Doda se po 150g isjeckane mrkve i praziluka i kuva 5 minuta. Dodaju se isjeckani komadići oko 5 cm vakame alge koja je prethodno bila kratko potopljena u hladnu vodu zajedno sa vodom u kojoj su bile potopljene (alge i miso pasta mogu da se nađu u prodavnicama zdravije hrane).

Jedna kašika miso paste se razmuti u šoljici mlake vode, doda se u supu koja više ne smije da ključa, jer se time kvari miso.

Supa od graška, celera i nane. U loncu se zagrije kašika ulja, doda se veći isjeckan luk i kratko se prodinsta. U to se doda ½ kg graška, 350 g grubo isjeckanog celera i nalije vode toliko da povrće ogrezne.

Sud se poklopi i ostavi da krčka 5 minuta, a zatim se doda još ½ l vode, ostavi da proključa, snizi temperatura i kuva se još 15 min na laganoj vatri. Umiješa se šaka fino isjeckane nane. Supa se izmiksa u blenderu, vrati u lonac i ostavi da odstoji 5 minuta prije serviranja. Ovo je lagana i osvježavajuća supa koja podiže raspoloženje.

Vegeterijanske supe koje se jedu kao glavno jelo su gušće, uglavnom spremljene sa mahunarkama, vrlo ukusne i domaćice ih obožavaju, jer u stvari predstavljaju „dva u jedan“ (supa i glavno jelo).

Krem čorba od paradajza sa leblebijama i ječmom

Na 3 kašičice ulja se proprže 2 kašičice integralnog pšeničnog brašna, doda se 3dl paradajz sosa i 1,2 l bujona od povrća. Kad proključa, doda se 200 g kuvanog nauta i 150 g kuvanog ječma. Kuva se još 10 minuta, posoli i začini svježim ili sušenim bosiljkom. Ostavi se malo da odstoji, da bi se ukusi sjedinili.

Povećava protok energije u tijelu, čini da se osjećate lakše i čistije, podiže raspoloženje i podstiče osjećaj zadovoljstva.

Galerija

Bonus video: