Deset godina Ateljea Dado

Posebne zasluge za dosadašnji rad, po mišljenju Bogdanovića, zaslužuju predstavnici Narodnog muzeja Crne Gore
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 13:22h

Izložbom radova umjetnika koji su tokom protekle decenije izlagali u Ateljeu Dado, na Cetinju, obilježeno je 10 godina rada te galerije savremenih umjetnosti.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, kazao je tom prilkom da je Atelje Dado već postao sasvim prepoznatljiv i neodvojiv motiv umjetničke panorame Cetinja, ali i Crne Gore.

"Cijenim da bi bilo nezahvalno nabrajati sva značajna imena čiji su radovi bili izloženi u ovom prostoru od 2002. godine, kada je on otvoren izložbom Miodraga – Dada Đurića. Jer, takvih je autora zaista mnogo, što samo dodatno govori o ulozi i značaju ovog, po svom konceptu, programima i događajima, jedinstvenog prostora u čitavoj zemlji. Stoga, posebnu draž ovoj proslavi daje činjenica da su večeras pred nama radovi mnogih autora koji su se u različitim vremenskim periodima, upravo zahvaljujući Ateljeu Dado, predstavili cetinjskoj i crnogorskoj publici" kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Posebne zasluge za dosadašnji rad, po mišljenju Bogdanovića, zaslužuju predstavnici Narodnog muzeja Crne Gore. "Desetine izložbi, promocija, predavanja ili upriličenih u ovom skladnom zdanju, od kojih svaka ponaosob predstavlja poseban, dragocjen i dubok trag u dosadašnjem radu Ateljea, zapravo, predstavljale su i izuzetan doprinos Cetinju kao prijestonici crnogorske kulture i epicentru umjetničkih tokova u našoj zemlji" istakao je Bogdanović.

Istim povodom, Narodni muzej Crne Gore publikovao je štampani i elektronski katalog "Atelje Dado 2002 – 2012", kojim su obuhvaćeni svi dosad realizovani programi u toj galeriji.

U katalogu, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja i inicijator osnivanja galerije Atelje Dado Petar Ćuković u uvodnom tekstu pod nazivom "Atelje Dado – sjećanje na početke", naglašava kako je pomenuta galerija jedinstvena na prostoru Crne Gore.

"I danas, "Atelje Dado" jeste jedinstvena institucija u našoj zemlji – po potencijalu koji nudi, a i po programima koji su u njemu do sada organizovani. Mnogi umjetnici, koji su u njemu boravili, ili imali izložbe, kako oni iz naše zemlje, tako i oni iz inostranstva, ostavili su značajan trag u kulturnom životu Cetinja i Crne Gore, ali i veliki broj svojih radova Narodnom muzeju" naveo je Ćuković.

Istoričarka umjetnosti i kustoskinja Ateljea Dado Mirjana Dabović - Pejović navela je da je galerija u osnovnom programskom konceptu preuzela nešto od onoga što karakteriše Dadova djela – potrebu za istraživanjem, povezivanjem različitih jezika i izraza, provokaciju, kritički odnos prema svijetu i umjetnosti... "

Od osnivanja do danas, galerija je izgradila prepoznatljiv imidž savremenog, otvorenog prostora sa jasno profilisanim programom bliskom konceptu koji se praktikuje u internacionalnoj izlagačkoj praksi savremene umjetnosti, uprkos relativno malim organizacionim i produkconim kapacitetima" istakla je Dabović – Pejović.

Na izložbi, upriličenoj povodom desetogodišnjice rada Ateljea Dado, našla su se djela Dragoljuba Raše Todosijevića, Dmitrija A. Prigova, Branimira Karanovića, Vladimira Tatarevića, Jean Bernard Souderesa, Maše Šubine, Sonje Đuranović, Gordane Kuč, Tomislava Peterneka, Davida Eckarda, Igora Sekovskog, Borisa Šemova, Milana Nikčevića, Jovana Mrvaljevića, Ratka Odalovića, Toma Pavićevića, Milije Pavićevića i Vlada Marteka.

Galerija savremene umjetnosti Atelje Dado, odlukom Skupštine opštine Cetinje, 1998. godine dodijeljena je na korišćenje Miodragu – Dadu Đuriću. Četiri godine kasnije, upravo na ovaj datum, Atelje Dado i zvanično je otvoren.

Galerija

Bonus video: