Orhan Pamuk otvorio Muzej nevinosti

"Pišući roman, skupljao sam predmete koje sam opisao u knjizi", potvrdio je Pamuk predstavljajući muzej
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 12:59h

Turski nobelovac otvorio je u Istanbulu "Muzej nevinosti", neobičan prostor posvećen likovima i predmetima iz njegova istoimenog romana.

Osamdeset tri muzejske vitrine - po jedna za svako poglavlje romana objavljenog 2008. - posvećene su nemogućoj ljubavi Kemala, imućnog 30-godišnjaka koji uoči vjeridbe sa djevojkom iz svoje sredine srijeće siromašnu daleku rođaku Fusun.

Ljubav prema Fusun pretvara se u fetišističko obožavanje predmeta koji joj pripadaju, od minđuše u prvom poglavlju pa sve do proljećne haljine.

"Pišući roman, skupljao sam predmete koje sam opisao u knjizi", potvrdio je Pamuk predstavljajući muzej. Muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani, dodao je prepričavajući proces nastajanja romana i muzeja.

Književniku, koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu, nije toliko zanimljiva priroda svakog izloženog predmeta koliko njegova sposobnost da probudi osjećaje.

"Nisu bitne slavne stranice prošlosti, sultani ni veliki vojskovođe, bitni su ljudi i njihovi predmeti. Kažemo da je naš svakodnevni život častan i da naši predmeti moraju biti sačuvani - naše geste, riječi, mirisi", tvrdi književnik.

Bonus video: