Turković: Fahrudin Radončić naručio ubistvo Keljmendija

Šef najjače kriminalne organizacije u BiH na suđenju iznio teške optužbe na račun Radončića
652 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 08:03h

Zijad Turković, šef najjače kriminalne organizacije u BiH, koji je na optuženičkoj klupi u susjednoj zemlji već osam mjeseci, između ostalog tereti se i za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija kontroverznog biznismena, kojeg godinama povezuju sa krupnim švercerskim poslovima i klanovima koji se bave švercom droge.

Keljmendi, koji je rođen u Peći, a nastanjen na Ilidži, vlasnik hotela Casa Grande, prije dva dana je dao iskaz kao svjedok Tužilaštva u nastavku suđenja Turkoviću i optuženima za pripadnost njegovoj zločinačkoj grupi.

"Za to je kriv Fahrudin Radončić. Žao mi je što sam prihvatio od Radončića da vam radim o glavi. Radončić je naručio i platio vašu likvidaciju zajedno sa vašim prijateljem Kalenderom i još nekima"

Turković je još na samom početku suđenja i priznao da je pokušao da ubije Keljmendija, prenijele su bosanskohercegovačke dnevne novine "Oslobođenje".

"Imao sam saznanja da Turković sprema likvidaciju mene i moje porodice", kazao je Keljmendi, te dodao da se pridružuje njegovom krivičnom gonjenju. On je ispričao da ga je sa Turkovićem upoznao njegov kum, Muhamed Ali Gaši 2002. godine, kada je bio zainteresiran za predstavništvo Fabrike duvana Sarajevo za Kosovo. Gaši mu je tada, kaže on, rekao da Turković ima dobre veze i da mu to može srediti.

Obijen Keljmendijev stan

"Pet ili šest mjeseci nakon toga obijen mi je stan koji sam tada imao u Porodice Ribara na broju 51 i ukraden je sef u kojem je bilo 20.000 dolara i nešto konvertibilnih maraka. Posumnjao sam na Turkovića, ali mi je on rekao da nema ništa s tim, te da, kao, zna ko mi je obio stan. Tada sam zahladio odnose sa Gašijem kojem sam prigovorio što me upoznao sa osobom iz kriminalnog miljea, priča Keljmendi, koji je spomenuo i incident u Holiday Innu 2004, kada je Turković potegao pištolj na njega."

Keljmendi se tokom svog svjedočenja dotakao i eksplozije na Trgu heroja 2004. godine, kada je u potkrovlju stana poginuo Antun Grladinović, a teško ranjen Bakir Ibrahimović.Nikada nije dokazano kome je eksplozija bila namijenjena.

nače, prema optužnici, Koke je, navodno, sa svadbe Turkoviću poslao SMS poruku u kojoj je stajalo "stari je tu"

"Eksplozija se desila u stanu zgrade preko puta moje (Keljmendi je tada stanovao u Ulici porodice Ribar). Poznato mi je da je Turković tu pravio nadogradnju i ta eksplozija je bila namijenjena meni" kazao je Keljmendi.

On je odgovarajući na pitanja tužitelja, potvrdio da je 2005. bio uhapšen zbog sumnje da je pucao na automobil u kojem su bili Denis Stojnić, Turković i još neke osobe. U pritvoru je proveo 22 dana, ali je pušten i oslobođen jer je, kako kaže, utvrđeno da on nema ništa s tim.

Jako obezbjeđenje na svadbi

Keljmendi je potom ispričao da je iz dobro obaviještenih izvora saznao da Turković sprema njegovu likvidaciju.

"Često sam izlazio u kafić Academia, a Turković je slao neke ljude da provjere jesam li tu", kaže Keljmendi. On je dodao da su tada često viđali u Academiji jednog ćelavog muškarca, kojeg su pratili i saznali da se sastaje sa Turkovićem u restoranu Magarac.

Upravo zbog tih saznanja, priča Keljmendi, na svadbi sina Elvisa u Radon Plazi 2010. godine bilo je jako obezbjeđenje. Svadbi je tada prisustvovalo oko 300 zvanica. Prisutne su zabavljali pjevači Dado Polumenta, Aco Lukas i Semir Cerić Koke.

Inače, prema optužnici, Koke je, navodno, sa svadbe Turkoviću poslao SMS poruku u kojoj je stajalo "stari je tu". Keljmendi je ispričao da je Kočo jednom u njegov hotel doveo Isljama Kalendera, koji mu je ispričao da Turković sprema njegovo ubistvo, te da je plan bio da se u Radon Plazi postavi eksplozivna naprava.

I Turković je u sudnici dobio priliku postaviti nekoliko pitanja Keljmendiju, a nakon što ga je pitao kako je, izrazio je žaljenje zbog svega što mu se desilo.

"Za to je kriv Fahrudin Radončić. Žao mi je što sam prihvatio od Radončića da vam radim o glavi. Radončić je naručio i platio vašu likvidaciju zajedno sa vašim prijateljem Kalenderom i još nekima", kazao je Turković. Nakon toga, Turković je tvrdio da on nikada nije radio sa cigarama i svjedoka je nazvao prevarantom.

Ubistva, droga, pranje novca...

Zijad Turković je uhapšen krajem septembra 2010. godine. Suđenje Turkoviću, koji je optužen za vođenje zločinačke organizacije kojoj se na teret stavlja najmanje pet ubistava i nekoliko pokušaja ubistva, međunarodno krijumčarenje droge, iznude, pranje novca i razbojništvo, te devetorici optuženih za pripadnost ovoj organizaciji, počelo je 6. septembra 2011. godine u BiH.

Ovo suđenje u u Bosni i Hercegovini nazivaju "suđenjem stoljeća". On je živio uglavnom na Kosovu i u Bosni, a i u Crnoj Gori u kojoj je vlasnik nekretnina, preduzeća i hotela u Ulcinju. Prema istraživanjima Centra za istraživačko novinarstvo Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH navodi da je vlasnik hotela "Casa Grande" na Ilidži Keljmendi vođa jedne od najbolje organizovanih zločinačkih grupa u regionu.

U Crnoj Gori Keljmendi se povezivao sa odbjeglim narkobosovima iz Crne Gore Darkom Šarićem i Safetom Kalićem, što je on demantovao u intervjuu za "Vijesti" prije nekoliko mjeseci. Pored niza optužbi na račun Keljmendija, u Crnoj Gori se sumnjiči i za nelegalne radnje koje je počinio zajedno sa nekadašnjim gradonačelnikom Ulcinja Gzimom Hajdinagom.

Prijava protiv bivšeg gradonačelnika Ulcinja podnijeta je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, a protiv Nasera Keljmendija, osnivača i zakonskog zastupnika preduzeća „Donata kompani", zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo građenje objekta bez građevinske dozvole.

U oktobru prošle godine "'Vijesti" su pisale da kosovski biznismen, bez sumnje ima jaku mrežu saradnika i zaštitnika u CG. Prema izvoru iz policije, Keljmendijev lanac u Crnoj Gori ne broji manje od petsto osoba. U decembru prošle godine Keljmendi je rekao da je finansirao nezavisnost Crne Gore, i da je glasao na referendumu, kao i da je 2006. godine u Crnu Goru dovodio Albance da glasaju. On je u intervjuu za "Vijesti" negirao da se bavi nelegalnim poslovima, tvrdeći da nije narkobos, a saopštio je i da ne poznaje Šarića i Kalića. Crna Gora mu je, kako je kazao, druga domovina.

Keljmendi se družio sa ženom Turkovića

Keljmendi je na suđenju rekao da Šejlu Turković poznaje duže od Zijada, čija je ona supruga, i da je s njom bio u dobrim odnosima. "Kada se udala, nismo se čuli. Mi, Albanci, takvi smo da kada se žena uda, ne zovemo je da ne bi bilo ljubomore. Jedne prilike smo se sreli kod Palme. Ja sam bio u autu sa suprugom, a ona sa Turkovićem. Tada me je pitala ko nas to posvađa i kada ćemo piti kafu. Turković mi je tada djelovao strašno blijed", kazao je Keljmendi.

Dok je svjedočio Keljmendi, jedan od optuženih Milenko Lakić je u njega u jednom momentu uperio kažiprst, simulirajući pištolj

Kasnije je odgovarajući na pitanje tužilaštva, rekao da mu je nakon Turkovićevog hapšenja, Šejla slala pozdrave preko nekih osoba, što je on shvatio kao prijetnju.

"Bolje bi ti bilo da si popio kafu sa Šejlom" kazao je Turković dok se obraćao Keljmendiju, prilikom davanja iskaza. Suđenje se nastavlja 3. maja, za kada je planirano da kao svjedok Tužilaštva bude saslušan i Naser Orić.

Prijetnje u sudnici

Dok je svjedočio Keljmendi, jedan od optuženih Milenko Lakić je u njega u jednom momentu uperio kažiprst, simulirajući pištolj. Keljmendi mu se potom obratio: "Nemoj taj prst da upireš u mene. Imali ste priliku, niste mogli".

Lakić je onda podigao obje ruke i kazao "od ovoliko ljudi, on mene izaziva". Nakon nekog vremena, Keljmendi je rekao da ga Lakić provocira, da bi tužilac kazao da je Lakić na albanskom svjedoku opsovao majku. Potom se oglasio Keljmendi: "Mi preko toga ne prelazimo".

Galerija

Bonus video: