Vještak da odluči o visini štete nanesene "Vijestima"

Nadležni organi nijesu pronašli aktere paljenja četiri službena vozila lista, u julu i avgustu 2011
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 13:22h

Sudija Ana Perović Vojinović je odlučila da se vještak mašinske struke Miodrag Vukčević, do sljedećeg ročišta 27. juna, izjasni o stepenu oštećenja na spaljenim vozilima “Vijesti”, te da procijeni visinu štete koju je time pretrpio izdavač nezavisnog dnevnika, “Dejli press”.

Vojinović je na pripremnom ročištu prihvatila i pisane dokaze izdavača “Vijesti”, dok će o saslušanju svjedoka, na okolnosti kontinuiranog procesa napada i prijetnji koji zaposleni trpe više vremena počev od 2007. odlučiti na sljedećem ročištu.

Zastupnik “Vijesti”, advokat Veselin Radulović je, krajem oktobra prošle godine, podnio tužbu protiv države Crne Gore, kojom se traži obeštećenje od oko 60.000 eura, jer nije spriječila terorističke napade na imovinu „Vijesti", kao i zbog toga što nadležni organi nijesu pronašli aktere paljenja četiri službena vozila lista, u julu i avgustu 2011.

Radulović je tužbom predložio da se izvrši uvid u zapisnike o uviđaju policije, zapisnike o oštećenju vozila, tri intervjua predsjednika DPS-a Mila Đukanovića u maju, julu i avgustu prošle godine, te saslušanje direktora “Dejli press”-a Željka Ivanovića, glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića, fotoreportera Borisa Pejovića i novinarke Olivere Lakić.

Krsmanović ne poznaje novi zakon

Radulović je ponovio da su netačni navodi iz odgovora na tužbu da se ne radi o terorističkom aktu, dok je zamjenik zastupnika imovinsko-pravnih interesa države Milan Krsmanović rekao da ostaje pri navodima iz odgovora na tužbu, u kojem se navodi da je tužbeni zahtjev neosnovan, te da se ti napadi ne mogu okarakterisati kao teroristički, jer nijesu upereni na rušenje ustavnog uređenja države,

Radulović je ranije naveo da Krsmanović očigledno ne poznaje novi Krivični zakon iz 2010., te da se to o čemu on govori odnosi na prethodni zakon.

“Sada je za postojanje toga djela potrebno utvrditi da su usmjereni na to da se zastraše građani, da se prinudi Crna Gora, strana država ili međunarodna organizacija da što učini ili ne učini, kao i da se ozbiljno ugroze ili povrijede osnovne ustavne, političke ili društvene strukture Crne Gore, pravne države ili međunarodne organizacije”, objašnjava Radulović.

U tužbi se navodi da država nije pronašla vinovnike terorističkih akata, niti je uopšte pokazala spremnost da preduzme mjere kojima bi ih identifikovala, kao i da nije zaštitila interese i prava "Daily Pressa", a podsjetio je i na napade na zaposlene u toj medijskoj kući.

Inspiracija za državne organe

Ivanović je, nakon održanog ročišta, rekao da se nadao da će se, obzirom na postojanje niza dokaza, lako doći do počinioca i nalogodavaca napada na imovinu “Vijesti”, te da ovim postupkom želi da inspiriše državne organe da počnu da rade svoj posao.

“Poslije godinu dana mi ne znamo ko je to učinio i što je još važnije ko stoji iza toga.

Ovim postupkom želimo skrenuti pažnju šire javnosti, ali i državnih organa da počnu da rešavaju ili da riješe te napade, da ukažemo na ozbiljnost slučaja, da ukažemo da to nije izolovani incident, kako su ga neki nazivali, te da su njemu prethodili intervjui i izjave visokih zvaničnika”, naveo je direktor “Dejli press”-a.

Galerija

Bonus video: