Znaci da pretjerujete sa alkoholom

Pijete samo uveče, pijete samo pivo ili vino, a nikad žestoka pića, napijete se samo vikendom, pijete samo u društvu, a nikad sami.
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 09:58h

Alkohol je u društvu u kojem živimo, na neki način, dio kulture. Služi se i pije na svakoj zabavi, uz obroke, u slobodno vrijeme, ali i uz sklapanje poslovnih saradnji. U konzumiranju alkoholnih pića često pretjeruju sve starosne grupe, od tinejdžera pa do penzionera. Zavisnost od alkohola znači da ne možemo kontrolisati sopstvenu konzumaciju alkohola i da ona negativno utiče na naš život.

Tolerancija na ovaj porok razlikuje se od osobe do osobe i zavisi od pola, starosti, težine, genetike i mnogih drugih faktora, piše She. Zato, šta znači pretjerivanje u alkoholu? Udruženja i grupe kojima je cilj borba protiv alkoholizma često kažu da je prvi znak da pretjerujete taj da ste počeli čitati ovakav tekst. Mi vam predstavljamo osam vrlo jasnih znaka upozorenja da ste pretjerali u konzumaciji alkohola.

Postavljate pravila

Pijete samo uveče, pijete samo pivo ili vino, a nikad žestoka pića, napijete se samo vikendom, pijete samo u društvu, a nikad sami. Postavljanje pravila je očigledan znak da ste svjesni da radite nešto pogrešno, ali želite sami sebe uvjeriti da nemate problem.

Gledate na sat

Ako provodite radni dan nestrpljivo čekajući kraj radnog vremena kako biste došli kući i mogli popiti piće, očigledno je da vam je alkohol postao previše važna stavka u svakodnevici.

Imate rupe u pamćenju

Svako ko se ikad napio vjerovatno je doživio da se ne sjeća šta je rekao ili radio kad je pio. Ova situacija može biti vrlo neprijatna ukoliko vam se događa često. Ako vam prijatelji moraju prepričavati prošlo veče jer imate amneziju od vikenda, definitivno ste pretjerali.

Šaljete mejlove izvinjenja

Početkom svake radne nedjelje, između ostalog, šaljete mejlove izvinjenja prijateljima i poznanicima zbog nečega što ste uradili ili rekli kad ste bili pijani. Alkohol može iz nas izvući ono najgore, a ako to utiče i na ljude oko nas, to je znak da imate problem.

Sakrivate alkohol od drugih

Kada ste bili djeca, sakrivali ste čokoladice ili grickalice kako mama ne bi vidjela da jedete slatkiše prije ručka ili večere. Sakrivate li flaše alkoholnih pića u kući na mjestima gdje ih ne mogu vidjeti vaši ukućani, to je znak da se bojite njihove reakcije. Ušli ste u opasnu zonu i ako alkohol sipate u šoljicu kafe, čaj ili sok, tako da prijatelji, komšije i kolege ne vide da pijete.

Tražite utjehu u piću

Piće vam često pomaže da biste lakše zaspali i opustili se od stresnog dana, ali to prelazi u problem ako svako veče baš morate popiti piće i nikako ne možete zaspati bez alkohola.

Bliski ljudi su zabrinuti

Prijatelji i članovi porodice žele vam najbolje, a oni ponekad prvi primijete da li ste pretjerali u nečemu što je štetno za vas. Alkohol otpušta inhibicije, a ako ste inače mirna i povučena osoba, a na poslovnoj žurci plešete na stolovima, vaše kolege i šef zaključiće da imate problem s alkoholom.

Zanemarujete obaveze

Alkohol lako postaje zavisnost koje nijesmo ni svjesni, a to znači da ga postavljamo na prvo mjesto u životu. Ukoliko ste primijetili da stvari koje su vam prije bile važne zanemarujete zbog alkohola, to je jasan znak upozorenja.

Bonus video: