Muziku slobode svira 40 muzičara u 10 crnogorskih gradova

U ponedjeljak će se održavati koncerti u preko 30 zemalja svijeta, a u Crnoj Gori će se svirati i slušati u Kolašinu, Baru, Kotoru, Podgorici, Herceg Novom, Bijelom Polju, Nikšiću
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 09:39h

Međunarodni dan džeza, 30. april, biće obilježen i u Crnoj Gori koncertima u 10 gradova, na kojima će nastupiti 40 muzičara, pod sloganom Jazz u podne.

Projekat organizuje Ministarstvo kulture pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za UNESCO.

Džez vokal Sanja Raičković je kazala “Vijestima” da je manifestacija Jazz u podne okupila gotovo sve koji se bave tom vrstom muzike u Crnoj Gori, te da je to jedinstvena prilika da da se animiraju svi gradovi, muzičari i publika.

"Džez scena je malo življa u Crnoj Gori i čini se da je situacija krenula nabolje, ali ipak mislim da to nije dovoljno. S druge strane, mi nemamo tradiciju džeza, tako da nije ni čudo što je taj muzički pravac malo zapostavljen. Džez je muzika koja priča životnu priču, ona je inteligentna i melodijski i tekstualno. Aktuelna je u svakom trenutku, angažovana je i puna improvizacija. Upravo je improvizacija najvažnija karika džeza jer se kroz nju priča, a svaki muzičar može da na svoj način iskaže ono što želi" rekla je Sanja Raičković, rijedak džez vokal u Crnoj Gori.

Jedan od najpoznatijih svjetskih džez muzičara Herbi Henkok, ambasador dobre volje UNESCO-a predložio je da se 30. april proglasi Međunarodnim danom džeza na konferenciji u Njujorku, koja je održana u martu ove godine, a prvi događaj organizuje UNESCO u partnerstvu sa džez institutom Telonius Monk, na kome radi Henkok.

U ponedjeljak će se održavati koncerti u preko 30 zemalja svijeta, a u Crnoj Gori će se svirati i slušati u Kolašinu, Baru, Kotoru, Podgorici, Herceg Novom, Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Tivtu, Cetinju.

Džez u podne će svirati i violinista Vili Ferdinandi. On je kazao da je odlično što se Međunarodni dan džeza na ovaj način obilježava u Crnoj Gori, u kojoj je ta muzika sve popularnija.

"Iznenađen sam koliko u Crnoj Gori ima muzičara koji žele da sviraju džez. Kao mlad volio sam džez, ali sam se ipak bavio klasičnom muzikom. Ali, prva ljubav zaborava nema. U Crnoj Gori već imamo nekoliko studenata koji su na svjetskim džez akademijama u Americi, Austriji, Španiji..."

"Crnogorci vole slobodno da sviraju, slobodno da se ponašaju, a džez daje dosta slobode. Upravo ta improvizacija daje mogućnost da se čovjek iskaže, a ne da mora da poštuje samo zakone klasične muzike, naravno, govorim iz svog ugla. Crnogorci su se pokazali da su dobri u ovakvoj muzici, jedino čega se plašim je da se ne pretjera, da se ode u neku drugu krajnost. U okviru manifestacije Jazz u podne, kojom će se u Crnoj Gori obilježiti Međunarodni dan džeza, deset gradova je izabrano za džez gostovanja" kazao je violinista Vili Ferdinandi, ističući da je veliki praznik kada pola jedne zemlje ima mogućnost da u jednom danu, u isto vrijeme “vibrira i treperi u znaku džeza”.

Međunarodni dan džeza biće inagurisan danas u Parizu velikim koncertom na kome će učestvovati Henkok, koji će time najaviti ogroman broj koncerata za ponedjeljak. Danas u Parizu nastupaju i Di Di Bridžvoter, Hju Masekela i Tania Marija.

Na crnogorskoj manifestaciji učestvovaće i sve popularniji kvartet "Baltazar", koji će nastupiti u Muzičkoj školi u Tivtu.

Blažo Tatar, bubnjar “Baltazara”, je kazao da je taj projekat u kojem učestvuje četrdeset džez muzičara pravi način da se obilježi dan.

“Drago mi je što se kroz obiman projekat Jazz u podne obilježava u Crnoj Gori Međunarodni dan džeza. Projekt uključuje nastupe sjajnih muzičara. Kvartet 'Baltazar' će svirati sopstvene kompozicije i džez standarde”, kazao je Tatar.

Zanimljivo je da je od 1991. godine zapravo 29. maj proslavljan kao dan džeza, ali taj praznik nikad nije zaživio u svijetu. Nakon Henkokovog predloga, koji je kazao da mu neće biti problem da animira 192 zemlje, koliko ih ima u skupštini UNESCO-a, te najznačajnijih svjetskih imena džeza koja su se uključila u organizaciju, novoustanovljeni datum ima velike šanse da se održi i promoviše taj pravac.

Crnogorsko džez podne Kolašin:

Klavirski trio V.I.A. kojeg čine Vjera Nikolić, Ida i Ana Murtagić, nastupiće u sali Muzičke škole Bar, Kvartet So What (M. Peruničić, gitara; V. Jevtić, bas; I. Ivanović, bas; S. Raičković, vokal) u koncertnoj sali Muzičke škole.

U Kotoru će u Centru za kulturu nastupiti Nikola Đurković i Ivan Marović.

U Podgorici u Gimnaziji nastupa Džez orkestar mladih Muzičke škola “Vasa Pavić”. U Herceg Novom sviraće Džez kvintet (S.Bjeletić, truba, S.Vasić, klarinet, D.Đorđević, gitara; A.Bogdanović, bas; M.Mićunović, bubanj) u Institutu “Dr Simo Milošević”.

U Bijelom Polju nastupiće Gitarski duo Aco i Džoni Jakupović sviraju u Galeriji Centra za kulturu a Nikšiću Jazz quintet (V. Ferdinandi, violina; M. Jovović, gitara; P. Đikanović, gitara; Z. Baban, klavir; B. Aleksić, bas) nastupaju u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo”.

U Pljevljaima Clazz Kvintet (B. Nikčević, flauta; B. Brajović, gitara; M. Nikčević, klavir; S. Turusković, bas; M. Glomazić, bubnjevi) u 13, sati sviraju u “Book kafeu”.

U Tivtu Kvartet “Baltazar” (I. Marović, klavir; S. Pavićević, saksofon; M. Pićurić, bas; B. Tatar, bubnjevi) sviraju u 14 sati u Muzičkoj školi a na Cetinju: Piva jazz (M. Jovović, gitara; N. Miletić, kontrabas; I. Marović, klavir; Z. Ćetković, bubnjevi) zatvara dnevnu manifestaciju koncertom u Ministarstvu kulture u 19 sati.

Bonus video: