Četiri poetike koje fukcionišu u jednom prostoru

Srđa Radulović je izložio četiri strip table, koje su dio velikog projekta na kojem radi
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 11:40h

Četiri crnogorska umjetnika Ivan Đurišić, Srđa Radulović, Srđan Ilinčić i Marko Marković predstavili su se sinoć sa po četiri svoja rada u kafeu Galerija u Podgorici.

Ova kolektivna izložba, koja zapravo to i nije nazvana je “Four” i zapravo je nastavak priče o dugogodišnjem prijateljstvu ova četiri umjetnika, koji su odlučili da svoje drugačije poetike prikažu u vaninstitucionalnom ambijentu kakav je jedan kafe “kako bi bile dostupne i prolaznicima i gostima”, kako je rekao Ivan Đurišić

Srđa Radulović je izložio četiri strip table, koje su dio velikog projekta na kojem radi. On je kazao da odavno nije izlagao jer je ušao u neke komercijalnije vode i da se povukao sa te neke kvazijavne scene.

"Ovo naše okupljanje je pravi povod za mene da izložim ono što radim. Nas četvorica smo vezani neraskidivim prijateljstvom. Mi nismo nikakva nova umjetnička grupa, već smo jedna spontana varijanta, koja je izbjegla stereotipe".

Na pitanje “Vijesti” što misli o umjetnosit van institucija, Radulović je kazao da je ona “bolja i posjećenija” ali da je rizičnija zbog radova i atmosfere u kojoj se te slike nalaze.

Srđa Ilinčić je rekao da je ova priča još jedan povod da se sretnu i da vrijeme koje su nekada imali ponovo nađu.

"Umjetnost je nešto što nas ponovo vraća i spaja i održava dobru komunikaciju među nama".

On je kazao da izložba nije kolektivna i da su njih četvorica izložila svoje potpuno suprotne poetike koje su “na četiri strane svijeta, kao što smo i mi sami takvi”.

Ivan Đurišić je takođe rekao da nemaju nikakvu namjeru da formiraju grupu, već da su oni takvi nastali odavno, još za vrijeme studija, kada su u svojim sobama i stanovima izlagali radove, kako bi se što bolje upoznali

Ivan Đurišić je takođe rekao da nemaju nikakvu namjeru da formiraju grupu, već da su oni takvi nastali odavno

"Ovo je ipak nastavak druženja četiri različite poetike van institucija. Nemamo intenciju da budemo neka posebna grupa koja se sastavila. Ovo je naša individualna priča, jer mi individualno i radimo i stvaramo", kazao je on.

Izložbu je otvorio glumac Dušan Kovačević prvo čitajući tekst Gorana Ćetkovića Ćenta koji je na način svojstven brojnim likovnim klritičarima pokušao komplikovanim rečenicama i vješto umetnutim riječima koje zapravo nemaju nikakvo značenje u kontekstu da nastavi dobru tradiciju stereotipnih otvaranja.

Kovačević je nakon par uvodnih rečenica ipak nastavio “jednostavnijim” jezikom i pročitao tekst o tome kako različiti umjetnici, ljudi i prijatelji mogu dobro da funkcionišu u jedinstvenom prostoru.

U ime organizacije “Enter” koja je i realizovala ovaj projekat, govorila je Vanja Kljajević koja je najavila nastavak u još tri crnogorska grada.

Bonus video: