Kuljača i Marović zaradili za Opštinu Budva 190.000 eura

Revizijska kuća "Privredni savetnik" iz Beograda ocijenila izvršene procjene vrijednosti "Osmoze" koji su uradili opštinska komisija i vještak
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 07:33h

Odbrana optuženih u aferi “Zavala” je sudu 19. aprila predložila da se kao dokaz provede nalaz i mišljenje revizorske kuće iz Beograda “Privredni savetnik” privredno društvo izdavačke djelatnosti. U tom nalazu se nalazi njihova ocjena i mišljenje u vezi sa procjenom vrijednosti objekta “Postrojenje za desalinizaciju morske vode 'Osmoza' u Budvi”. Nalaz je potpisao direktor i odgovorni urednik dr Ratomir Ćirović. Sudija Valentina Pavličić je tada kazala da je nalaz izradilo preduzeće izdavačke djelatnosti i odbila predlog da se nalaz provede kao dokaz.

“Polazeći od suštine za koju je vršena procjena vrijednosti objekta „Postrojenja za desalinizaciju morske vode“ Zavala, po našoj ocjeni, Komisija za procjenu vrijednosti formirana od opštine Budva, pravilno je postupila kada je ukupnu vrijednost radova na objektu utvrdila primjenom jediničnih cijena i količina izvedenih radova i radova koje je izveo i treba da izvede „Zavala invest“ do momenta predaje objekta opštini Budva na upotrebu.

Jedinične cijene pozicija radova utvrđene su iskustvenim metodom na osnovu tržišnih cijena važećih u momentu izvođenje radova i uvažavanja specifičnosti predmetnog objekta. U slučaju ove procjene, zbog toga što je vršena u toku izgradnje objekta uz angažovajnje sopstvenih resursa investitora „Zavala invest“ i usluga drugih pravnih lica u svojstvu izvođača na dijelu radova, mogla je biti utvrđena veća ili manja vrijednost od vrijednosti koju bi sticalac Opština Budva ostvarila da je isti takav objekat gradila u sopstvenoj režiji i uz angažovanje istih ili drugih izvođača radova.

Vještak umanjio vrijednost objekta

Na osnovu ulaganja nadležnog državnog organa, sudski vještak finansijske struke, a ne građevinske struke, dobio je zadatak da utvrdi koliko su iznosili troškovi izgradnje postrojenja Osmoza u pogledu angažovanja i plaćanja izvedenih radova, te da li je u navedenom pravnom poslu za opštinu Budva nastupila šteta i ako jeste u kom iznosu.

Na osnovu ovako postavljenog zadatka, po našem mišljenju sudski vještak finansijske struke trebalo je da na osnovu raspoložive knjigovodstvene i druge dokumentacije utvrdi objektivnu cijenu koštanja izvedenih radova na objektu „Postrojenja za desalinizaciju morske vode“ Zavala, primjenom odgovarajućih međunarodnih računovodstvenih standarda (MRS) koji shodno tome propisuju da se vrijednost izvedenih radova to jeste cijena koštanja utvrđuje u visini direktnih troškova materijala i rada i pripadujućih indirektnih (opštih, fiksnih i varijabilnih) troškova proizvodnje”, navodi se u nalazu.

Prema izvještaju Komisije, cijena koštanja izgradnje „Osmoze“ iznosila je 4.403.468,57, dokumenatovano je 4.592.836,42, i razlika je - 189.367,85 eura

U drugom nalazu i mišljenju vještaka – dopuna od 29. 02. 2012, vještak je vrijednost radova utvrđenu iz ispostavljenih obračuna izvođača radova, uvećao za određeni iznos pripadajućih zavisnih troškova od 71.586, 50 eura bez PDV, koju je utvrdio primjenom procenta od 8 posto na selektivno utvrđeni iznos zajedničkih troškova od 894.831, 21 euro. Prema objašnjenju vještaka, raspored zajedničkih troškova od 8 procenata utvrđen je iz odnosa učešća prihoda od realizacije projekta Osmoza u ukupnim prihodima društva, iako nije objašnjeno koji su prihodi ostvareni od realizacije projekta 'Osmoza', a takođe treba imati u vidu činjenicu da struktura prihoda nije srazmjerna učešću indirektnih troškova u ukupnim troškovima proizvodnje, pa zbog toga nije pouzdan parametar („ključ“) za raspored tih troškova na njihove nosioce ( proizvode, odnosno objekte).

Cijena koštanja “Osmoze”

Na osnovu podataka iz bruto bilansa „Zavale invest“ za 2008, ovo privredno društvo ostvarilo je i druge indirektne „zajedničke“ troškove koji su trebali da budu uključeni u vrijednost izvedenih radova „Osmoza“. Ti troškovi ukupno iznose 8.600,657,14 eura.

Prema izvještaju Komisije, cijena koštanja izgradnje „Osmoze“ iznosila je 4.403.468,57, dokumenatovano je 4.592.836,42, i razlika je - 189.367,85 eura. Prema tome, iz ovog se može vidjeti da je ostvarena cijena koštanja „Osmoze“ utvrđena na osnovu podataka iz bruto bilansa „Zavala investa“ za 2008, veća od vrijednosti koju je u svom izvještaju o procjeni utvrdila Komisija, pa za opštinu Budva, na osnovu priznate vrijednosti objekta koja je uračunata u naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta nije nastala nikakva šteta, već ušteda od 189.367, 85 eura.amjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević je na glavnom pretresu 19. aprila izmijenila prvu tačku optužnice u procesu "Zavala", nakon čega je sudija Pavličić završnu riječ zakazala za 30. april.

Prema novoj verziji optužnice, od juna 2007. do decembra 2008, radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva održanog 14. septembra 2007, okrivljeni Rajko Kuljača, kao predsjednik Opštine Budva i okrivljeni Dragan Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, te nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili su imovinsku korist preduzeću "Zavala Invest" DOO Budva, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura.

Optužnica - nova verzija

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević je na glavnom pretresu 19. aprila izmijenila prvu tačku optužnice u procesu "Zavala", nakon čega je sudija Pavličić završnu riječ zakazala za 30. april.

Prema novoj verziji optužnice, od juna 2007. do decembra 2008, radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva održanog 14. septembra 2007, okrivljeni Rajko Kuljača, kao predsjednik Opštine Budva i okrivljeni Dragan Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, te nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili su imovinsku korist preduzeću "Zavala Invest" DOO Budva, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura.

Tužilac navodi da su Kuljači i Maroviću, umišljajno pomogli okrivljeni Đorđe Pinjatić, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović. Novak Stanojević i Marko Kaloštro.

Optuženi Kuljača nije donio odluku o pokretanju i sprovođenju otvorenog postupka javne nabavke za izgradnji "Postrojenja za desalinizaciju morske vode" na poluostrvu Zavala, kako bi se pribavila imovinska korist preduzeću "Zavala invest" čiji su osnivači preduzeće "Moninvest" DOO Budva u vlasništvu Dragana Sekulića i Svetozara Marovića i preduzeće "Slav Inn" DOO Podgorica u vlasništvu Vječeslava Lejbmana. Ranijom verzijom optužnice iz marta 2011, opštinska kasa je zakinuta za milion i 35 hiljada eura.

Bonus video: