Vasović: Optuženi nas ismijavaju

Oštećeni Zoran Vasović (37) kazao je da nema smisla da se suđenje odlaže unedogled i predložio je sudu da se prema optuženima odredi pritvor
176 pregleda 0 komentar(a)
Vasović, Foto: Beća Čoković
Vasović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 26.04.2012. 10:42h

Vijeće sudije Jokana Varagića u Višem sudu u Bijelom Polju i juče je odložilo početak glavnog pretresa za pokušaj ubistva policijskim službenicima iz Berana Svetislavu B. Barjaktaroviću(40), Grigoriju M. Šćekiću(41), Milanu K. Boričiću(36),Željku M.Došljaku(44)Vlajku R.Baboviću(49), Miroslavu S.Rakoviću(42) i Danku D. Jeliću(29).

Razlog za odlaganje jučerašnjeg pretresa je najprije povlačenje punomoćja od branioca optuženih advokata Atifa Adrovića a odmah zatim i njegovog kolege Munevera Kuča.

Nakon što je konstatovano prisustvo stranaka u prosecu, predsjednik vijeća je iznio da je jedan od branilaca advokatica iz Novog Pazara Gordana Dančetović zatražila da se glavni pretres odloži zbog njenih obaveza u Ustavnom sudu Srbije.

Zatim je konstatovano da je uoči glavnog pretresa sudu dostavljeno punomoćje advokata Atifa Adrovića, koji je takođe zatražio odlaganje da bi se upoznao sa spisima predmeta jer su ga optuženi angažovali tek prije dva dana. Predsjednik vijeća je ocijenio, da su se stekli uslovi da se glavni pretres održi objasnivši da je prisutan i advokat Kuč kao zajednički branilac optuženih koji je upoznat sa spisima predmeta.

Kuč ne može sam da brani sedmoricu

Nakon toga, Adrović je povukao punomoćje jer mu nije omogućeno da se upozna sa spisima predmeta a odmah za njim punomoćje je povukao i advokat Kuč jer smatra da nije sposoban sam da zastupa sedam optuženih u „ovoj osjetljivoj krivično- pravnoj stvari“. Pošto su otkazali punomoćje Adrović i Kuč su napustili sudnicu.

Predsjedavajući je upoznao optužene da se radi o predmetu gdje moraju imati branioca i ostavljen im je rok od 15 dana da ga angažuju jer će im u suprotnom biti dodijeljen advokat po službenoj dužnosti.

Oštećeni Zoran Vasović (37) kazao je da nema smisla da se suđenje odlaže unedogled i predložio je sudu da se prema optuženima odredi pritvor jer su“neodgovorni i bezobrazni“.

"Oni ismijavaju i nas i vas. Onaj koji je trebalo da im odredi pritvor to nije uradio i Vi ne možete da radite svoj posao a mi ne možemo da ostvarimo pravdu", iznio je Vasović prilikom obraćanja sudu.

Još nose pištolje i značke

Oštećeni Neđeljko Peković (26) smatra da boravak optuženih na slobodi može direktno da utiče na svjedoke.

"Oni još nose službene pištolje i značke a mi smo iz zatvora dokazivali svoju nevinost. Zbog toga uporno tražimo da se i prema njima odredi pritvor jer jedino tako možemo biti ravnopravni u postupku", kazao je Peković.

U optužnici koju zastupa zamjenik višeg državnog tužioca Rasim Jašarević, navodi se da su policajci 5. novembra 2007. godine oko 22.40 časova u Beranama u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da liše života oštećene Vasovića, Pekovića i Zlatibora Vrhovca (22 )

"Barjaktarović, Šćekić i Boričić su na raskrsnici ulica 13- julske i Svetog Save iz službenih pištolja marke CZ kalibra 9 milimetara u pravcu oštećenih koji su se nalazili u terenskkom vozilu marke “grand čiroki“ (PG 131-300) kojim je upravljao Vrhovec, ispalili više metaka.

Vrhovec je nakon toga iz straha pokušao da pobjegne vozilom vraćajući se u rikverc, prema zgradi policije i dolaskom kod kružnog toka u blizini autobuske stanice, okrivljeni Došljak, Raković, Jelić i Babović su iz službenih pištolja ispalili više metaka prema vozilu u kojem su se nalazili oštećeni a nastavili su da pucaju i Barjaktarović, Šćekić i Boričić", navodi se u optužnici i dodaje da je više metaka polomilo staklo od prednjih lijevih vrata.

Navodi se da se vozilo zaustavilo u blizini benzinske pumpe ta su od ispaljenih zrna tri pogodila Vasovića, dva u predjelu lijeve natkoljenice i jedno u desnu natkoljenicu nanoseći mu tešku tjelesnu povredu. Vrhovca su dva zrna pogodila u predjelu lijevog ramena i nadlaktice lijeve ruke koja povreda je okvalifikovana kao teška tjelesna. Dodaje se da je Babović više puta udario tijelom pištolja po glavi Pekovića, nanoseći mu laku tjelesnu povredu.

Početak glavnog pretresa odložen je za 4. juni

Zamijenjene uloge

Obračun u Beranama imao je ranije drugačiji epilog kada su se na optuženičkoj klupi našli Vasović zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, Peković za nedozvoljeno držanje oružja i Vrhovac za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Viši sud u Bijelom Polju oslobodio ih je od optužbe a takvu presudu potvrdio je i Apelacioni. Prema toj optužnici, Vasović je navedenog dana na navedenom mjestu pokušao da ubije policajce Barjaktarevića, Šćekića i Boričića dok su obavljali svoju dužnost.

Navodi se da su u trenutku kada su pripadnici interventnog voda pokušavali da zaustave džip“grand čiroki“ radi kontrole, Vasović koji je bio na mjestu suvozača kroz otvorena vrata iz pištolja CZ prema njima ispalio tri metka koja ih nijesu pogodila.

"Nakon toga džip se vratio unazad i kada ih je zaustavila treća patrola policije, Vasović je prislonio pištolj na grudi policajcu koji ga je savladavao radi privođenja", navedeno je u optužnici.

Bonus video: