Pronađen detektivski roman Vislave Šimborske

Pretpostavlja se da je ovaj svoj roman pod nazivom „Blijesak revolvera" buduća velika poetesa napisala dok je još išla u školu
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 16:36h

U Krakovu, u stanu pjesnikinje Vislave Šimborske, nobelovke koja je preminula prije dva i po mjeseca, pronađen je detektivski roman koji je napisala u ranoj mladosti.

Rukopis je među književnom zaostavštinom poslije smrti velike poljske pjesnikinje pronašao njen sekretar Mihal Rusinek.

Pretpostavlja se da je ovaj svoj roman pod nazivom „Blijesak revolvera" buduća velika poetesa napisala dok je još išla u školu. Za sada roman neće biti objavjen, nego će samo biti uključen u arhivu pjesnikinje koja će se čuvati u Književnom muzeju u Krakovu, koji još uvijek čeka na otvaranje.

Roman „Blijesak revolvera" i duhom i stilom podražava rana djela Agate Kristi

Gradske vlasti su odobrile sredstva za realizaciju tog projekta.

Roman „Blijesak revolvera" i duhom i stilom podražava rana djela Agate Kristi.

Više od 30 pjesničkih zbirki

Pjesnikinja je izrazila u testament želju da se osnuje nova književna nagrada u Poljskoj i da se za njenu zaostavštinu i djelo pobrine posebna fondacija.

Nobelovu nagardu za književnost je dobila 1996. godine

Fondacija Vislave Šimborske odrediće da li će nagrađivani biti mladi ili stariji autori a sredstva za nagradu i rad fondacije obezbijeđena su od autorskih prava za djela koje je pjesnikinja ostavila i njene privatne imovine.

Vislava Šimborska rođena je 1923, nedaleko od Poznanja. Početkom 30-ih godina prešla je u Krakov gdje je živjela do kraja života. Objavila je više od 30 pjesničkih zbirki, prevodila poeziju sa francuskog. Posljednji zbornik poezije Šimborske treba da se pojavi u knjižarama u Poljskoj 20. aprila.

Nobelovu nagardu za književnost je dobila 1996. godine za poeziju koja, kako je rečeno u obrazloženju Nobelovog komiteta „filigranski opisuje istorijske i biološke pojave u kontekstu čovjekove realnosti".

Osim Nobelove, Šimborska je nosilac Geteove i Herderove nagrade.

Bonus video: