Bosanska policija: Keljmendi će uskoro iza rešetaka

Vuksanović smatra da između srpske i crnogorske policije postoje različita gledišta, iako je u suštini cilj svima isti
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 18:55h

Šef bosanske policije Dragan Lukač kazao je da uskoro očekuje hapšenje Nasera Keljmendija.

"Ja sam uvjeren da će sve potrebne aktivnosti ne samo za tu osobu već za više njih uskoro biti realizovane. Nadam se da će se taj famozni kriminalac ubrzo naći iza rešetaka jer mu je tamo i mjesto", kazao je Lukač.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, nakon otvaranja Generalne skupštine Asocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope, v.d. crnogorske Uprave policije Božidar Vuksanović dodao je da istraga o sumnjivim listinzima Keljmendija i dalje nije okončana.

"To su operativne informacije koje će u narednim periodu biti predmet razmatranja. Taj predmet je aktuelan, nije zatvoren", kazao je on.

Ko je Naser Keljmendi

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) drži da je :

  • Vlasnik hotela Casa Grande na Ilidži Naser Keljmendi
  • Vođa jedne od najbolje organizovanih zločinačkih grupa u regionu

Njegove sinove Besnika i Liridona SIPA u prezentaciji za Generalni sekretarijat Interpola takođe spominje kao članove Naserove organizacije, podaci su Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Njima je zenička policija 2006. godine izdala dozvole za nabavku i nošenje oružja, iako su, godinu ranije protiv njih u Sarajevu podnesene brojne krivične prijave, uključujući one za pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je objedinilo 12 krivičnih izvještaja protiv Nasera Keljmendija i njegovih sinova zbog teškim krivičnim djelima poput ubistva, pokušaja ubistva, nasilničkog ponašanja i neovlaštenog držanja oružja.

Keljmendi je 1976. godine u rodnoj Peći pravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci strogog zatvora zbog pokušaja ubistva. Ovaj podatak zabilježen je u krivičnoj evidenciji MUP-a Srbije.

Veljović: Imamo zajednički cilj da svaki kriminalac bude gdje treba

Direktor srpske policije Milorad Veljović kazao je da je saradnja srpske i crnogorske policije posljednjih godina na izuzetno visokom nivou bez obzira sto su ranije postojale kontradiktornosti u njegovim i izjavama direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića vezano za informacije o skrivanju narkobosa Darka Šarića.

Nema pravog organizovanog kriminala bez sprege sa politikom i vlašću.

„Nema pravog organizovanog kriminala bez sprege sa politikom i vlašću. Ali, mi ovdje nismo iznosili konkretne činjenice niti treba da ih iznosimo. Siguran sam da je i meni i kolegi Vuksanoviću interes da svaki kriminalac, pa i Šarić, bude na mjestu na kojem treba’’, kazao je on.

Vuksanović smatra da između srpske i crnogorske policije postoje različita gledišta, iako je u suštini cilj svima isti. On je dodao da u borbi protiv organizovanog kriminala neće biti tabu tema.

„Svi mi imamo neka svoja gledanja da li će se to desiti odmah, za mjesec ili dva mjeseca, ali se mora desiti. Niko od nas neće dozvoliti da kriminalci bilo kojeg profila nađu utočište u našim sredinama i da budu predmet bilo čije zaštite“, rekao je Vuksanović, na press konferenciji nakon otvaranja Generalne skupštine Asocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope.

Galerija

Bonus video: