Umro je naučni radnik i admiral dr Miloš Milošević

Dr Miloš Milošević bio je istaknuti naučni radnik, istoričar, arhivista, romanista, pjesnik i muzičar, admiral drevne Bokeljske mornarice
460 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 15:00h

U Kotoru je u 92. godini preminuo dr Miloš Milošević.

Dr Miloš Milošević bio je istaknuti naučni radnik, istoričar, arhivista, romanista, pjesnik i muzičar, admiral drevne Bokeljske mornarice.

Od brojnih funkcija koje je nosio, koja mu je bila najdraža i što je u biti bio najviše u životu, govorio je nedavno za Skala radio.

“Treba imati u vidu da sam živio u jednom burnom, veoma promjenljivom vremenu u kome se vrlo lako i vrlo brzo moglo poginuti, završiti na frontu, ali sam ja odlučno odbacivao pušku i to mi nikako nije išlo, a latio se pera. I kad je tadašnja vlast prema meni bila odbojna i kada me u početku nije prihvatala kao naučnika, ja sam slobodno radio, odlazio u Arhiv, čitao i prevodio, posebno sa znanjem italijanskog jezika jer sam završio Pravni fakultet u Padovi, a istovremeno sam koristio i moje znanje violine, tako da sam predavao i u Muzičkoj školi u Kotoru i mirno radio. Onda je došlo vrijeme kada su ljudi koji su bili politički veoma jako obojeni, otkrili intimno, da imaju posla sa jednim čovjekom koji je apolitičan i koji neće voditi bilo kakvu propagandu protiv njih. Sa druge strane, čovjekom koji je apsolutno povjerljiv i od koga se može tražiti i može dobiti nešto ozbiljno. Za mene je, nakon rada u Sudu, bio divan položaj mjesto direktora Istorijskog arhiva u Kotoru jer treba imati u vidu da u načelu, nauka ne dozvoljava arhivistima da se bave naukom, jer ako se počnu baviti naukom, prestanu da se baviš arhivistikom", kazao je tada Milošević.

On je objasnio da je prije svega arhivista, pa je učestvovao u nizu međunarodnih kongresa i naučnih skupova.

Miloš Milošević se ponosio poetskim darom za koji je kazao da mu je od Boga dat te da je poezija najrafiniranija umjetnost.

Porukom “Za ruke se držimo” iz istoimene knjige kazao je da je vjekovna sloga u Boki bila i ostala imperativ.

“Baš kao što su za ruke u tradicionalnom kolu povezani mornari najstarije bratovštine na svijetu”.

Galerija

Bonus video: