Crnogorski džudisti od sjutra na Evropskom prvenstvu

Crnu Goru će predstavljati Nikola Gušić do 66, Nikola Vulević do 100 i Marko Radulović u kategoriji preko 100 kilograma...
109 pregleda 0 komentar(a)
Džudo reprezentacija Crne Gore, Foto: Džudo savez Crne Gore
Džudo reprezentacija Crne Gore, Foto: Džudo savez Crne Gore
Ažurirano: 25.04.2012. 11:58h

Prvenstvo Evrope u džudou, koje sjutra počinje u ruskom Čeljabinsku, posljednje je takmičenje koje donosi olimpijske bodove i nakon njega formiraće se lista učesnika turnira za London.

Zbog zdravstvenih problema naša reprezentacija na najvećem kontinentalnom takmičenju nastupa oslabljena izostankom kapitena Srđana Mrvaljevića, koji je još srebrom na Svjetskom prvenstvu u Parizu prošle godine obezbijedio olimpijsku normu do 81 kilogram.

Zato će Čeljabinsk biti jako značajan superteškašu Marku Raduloviću, jer bi dobrim rezultatom zacementirao trenutni rejting, koji mu garantuje nastup na OI.

Uz Radulovića, u reprezentaciji su i teškaš Nikola Vulević, kao i supertalentovani junior Akademika, Nikola Gušić u kategoriji do 66 kilograma.

Upravo Gušić otvara takmičenje sjutrašnjim nastupom, u 12 sati po lokalnom, a u osam ujutro po našem vremenu, dok bi ga prolazak iz eliminacija vratio na tatami šest sati kasnije, za kada su zakazane borbe za medalje. Njegov prvi rival biće Letonac Denis Kozlovs, a pobjednik tog meča boriće se sa Holanđaninom Jasperom de Jongom.

Kategorije u kojima se takmiče Radulović i Vulević su na programu u subotu, 28. aprila.

"Očekujem puno od ovog takmičenja, nakon zlatne medalje na seniorskom Evropskom kupu u Sarajevu. To takmičenje je došlo nakon međunarodnog džudo kampa na kojem smo Vulević i ja podizali formu, i obojica maksimalno pripremljeni startujemo u Čeljabinsku. Za razliku od nas, upala srednjeg uha je spriječila Radulovića da bude sa nama na kampu u češkom Nimburku, ali je i on zlatnom medaljom u Sarajevu pokazao da može da se nada dobrom plasmanu. Za mene je ovo prvo veliko takmičenje i za dalji napredak će mi značiti borbe sa najboljim džudistima Starog kontinenta", kazao je Gušić.

Naši reprezentativci, sa selektorom Rajkom Mrvaljevićem i trenerom Goranom Dobrovićem su otputovali za Čeljabinsk u utorak u 15 sati sa tivatskog aerodroma. Reprezentaciju je ispratio sportski direktor, Dragan Mrvaljević, koiji je obavijestio da će svi mečevi moći da se prate preko sajta Evropske džudo unije.

"Sva trojica mojih izabranika imaju medalje sa evropskih kupova tako da nije nerealno očekivati ni dobar plasman na najjačem kontinentalom prvenstvu. Naročito je bitno da bude dobar žrijeb za Radulovića, koji bi sa par pobjeda eliminisao i taj promil, zbog kojeg ne smijemo reći da je definitivni učesnik Olimpijskih igara. U svakom slučaju, povoljna je okolnost što je Radulović slobodan u prvom kolu", rekao je selektor Rajko Mrvaljević.

U drugom krugu Radulović će se boriti sa boljim iz duela Ukrajinca Stanislava Bondarenka i Francuza Matjea Torela. Vulević nije bio takve sreće, pa će u prvom krugu se boriti sa Estoncem Grigorijem Minaškinim.

Bonus video: